Dit is het vak waar ik thuis hoor

Algemeen
Eveline Wassink: ‘Nog steeds voel ik bij elke bevalling weer de adrenaline en de emotie als de baby geboren wordt’
Eveline Wassink: ‘Nog steeds voel ik bij elke bevalling weer de adrenaline en de emotie als de baby geboren wordt’ (Foto: Marieke Roggeveen)

Dit jaar viert Verloskundigenpraktijk Wereldkind een dubbel jubileum: haar 20-jarig bestaan en het feit dat Eveline Wassink 20 jaar als verloskundige bij de praktijk werkzaam is.

Marieke Roggeveen

Alphen aan den Rijn- “Aan het einde van mijn eindstage bij Wereldkind kreeg ik mijn diploma én een baan aangeboden,” begint Eveline te vertellen, “hier was ik erg blij mee: ik had leuke collega’s en ik ben ook opgegroeid in Alphen aan den Rijn. Eigenlijk wilde ik eerst accountant worden, maar de exacte vakken gingen niet lekker. Mijn tante, werkzaam als verpleegkundige op de kraamafdeling, raadde mij toen aan om een verloskundigenopleiding te gaan volgen. Dit advies heb ik opgevolgd en bleek een goede keus. De vakken lagen mij veel beter, en ik vond het werk ook interessanter. Vooral toen ik ook praktijklessen ging volgen, vond ik het fantastisch en wist ik: dit is het vak waar ik thuis hoor.”

Terugkijkend op de afgelopen 20 jaar vindt Eveline dat er enorm veel is veranderd. “Ons vak is veel breder geworden. We doen nu zelf pret-echo’s en medische echo’s, ook geven we voorlichting over pré-conceptie, gezond zwanger worden en erfelijkheid. Verder hebben we goede contacten met huisartsen, ziekenhuizen, ambulancepersoneel, fysiotherapeuten en diëtistes, zodat we snel kunnen schakelen, overleggen of doorverwijzen.”

Adrenaline

Naar schatting heeft Eveline 800 tot 900 bevallingen mogen begeleiden. “Nog steeds voel ik bij elke bevalling de adrenaline en de emotie als de baby wordt geboren. Dat is het bizarre van het vak: het wordt nooit normaal. Het blijft spannend en uitdagend, ook weet je nooit hoe laat je thuis bent.” Ze herinnert zich een oproep tijdens haar lunchpauze. “De bevalling zou in het ziekenhuis zijn, maar de moeder had al persweeën, de vader in paniek... Hoe hectisch ook, ik bewaar altijd mijn rust: de baby komt er aan, dus tas erbij en doen wat ik moet doen. Korte tijd later was de baby geboren, en was ook de ontlading er: de baby roze op de buik van de moeder en de ouders ontspannen. Wat ik zelf het belangrijkst vind, is dat een vrouw met een positief gevoel kan terugkijken op de bevalling: dat ze het goed heeft gedaan.”

In het hele jubileumjaar is er op de 20-ste van elke maand een leuke winactie voor de cliënten en in oktober gaat het team een weekend uit. “Ons team bestaat uit acht verloskundigen, twee fantastische assistenten en twee inval-echoscopisten. In mei bestonden we 20 jaar, maar toen waren er meerdere teamleden zwanger. Daarom hebben we ons uitje in oktober gepland.” Eveline verwacht dat ze tot haar pensioen verloskundige zal blijven: “Het is gewoon een prachtig vak!” Wel hoopt ze dat haar beroep dan nog breder is geworden: “Dat dan alle vrouwenzorg onder ons takenpakket valt: vanaf de eerste menstruatie tot aan de memopauze en de overgang. Het lijkt mij fantastisch als we nog meer voorlichtingstaken erbij zouden krijgen.”

www.verloskundigenpraktijkwereldkind.nl

Hoe hectisch ook, ik bewaar altijd mijn rust