Hans houdt van de molen

Algemeen
Hans Vrolijk is de zesde generatie die de molen bemaalt en bewoont. Foto: Peter Franken
Hans Vrolijk is de zesde generatie die de molen bemaalt en bewoont. Foto: Peter Franken (Foto: )

#Alphenlinkt

Aan de rand van Alphen, aan de Heimanswetering, staat de Vrouwgeestmolen. Deze watermolen zorgde vanaf 1797 voor een droge polder. Nu gebeurt dat alleen nog als het elektrische gemaal – dat het molenwerk heeft overgenomen – stuk is en tijdens zware regenbuien. Of in het weekend, als Hans Vrolijk voor zijn plezier de molen weer aanslingert.

Alphen aan den Rijn- “Niets mooiers dan dat”, zegt Hans. Hij is de zesde generatie van de familie Vrolijk die de molen bemaalt én bewoont. “Mijn vader was beroepsmolenaar. In ruil voor zijn werk in de molen, kon hij daar wonen en kreeg hij een bescheiden bedrag. Om zijn gezin te kunnen onderhouden, heeft hij land rondom de molen verworven waar hij een boerderijtje begon. Toen al vond ik het heerlijk om hem te helpen. Als molenaar moet je een bepaalde liefde voor de molen voelen. En je moet weten wat je doet. Vooral bij slecht weer en veel wind moet je de molen op tijd laten draaien. En ook op tijd weer stoppen, anders is hij niet meer te houden.”

In de molen woont Hans met zijn twee kinderen. Direct daarnaast staat nog een schattig vakantiehuisje dat Hans verhuurt. “Momenteel hebben we bijvoorbeeld gasten uit Drenthe. Zij kiezen ons mooie plekje vooral voor de rust. . Vogelliefhebbers wijs ik op de vogelspotplaats De Wilck en Avifauna.”