Alphen is een bierbrouwerij rijker

Algemeen
Oprichter Danny de Kleer van Klere Boght  is gek op bier. Foto: Diny Beverwijk
Oprichter Danny de Kleer van Klere Boght is gek op bier. Foto: Diny Beverwijk (Foto: )

“We maken kleine oplages unieke bieren “

Met de oprichting van brouwerij Klere Boght is Alphen aan den Rijn een bierbrouwerij rijker. Klere Boght is sinds 2015 al actief als hobbybrouwerij, maar heeft begin 2020 de stap naar commercieel brouwen gezet. Sinds juni zijn zij officieel begonnen en binnenkort zijn de eerste bieren verkrijgbaar

Van de redactie

Alphen aan den Rijn- Oprichter Danny de Kleer smult van lekkere bieren. “Ik ben een liefhebber van speciaalbier en was nieuwsgierig hoe dat brouwen er eigenlijk aan toe ging. Vanuit die positie ben ik zelf een keer aan het brouwen geslagen en dat ben ik blijven doen. Ik vind het leuk om met smaken te spelen en te zien wat ingrediënten doen met een bier”.

De gemaakte bieren deelde hij regelmatig met vrienden en andere liefhebbers, en die vielen in de smaak. “Steeds vaker kwam de vraag of het ergens te koop was, of dat ze het zelf ergens in konden kopen. Dat gaat in Nederland niet zomaar, daarvoor heb je een aantal vergunningen nodig. Samen met mijn partner heb ik begin dit jaar de schouders eronder gezet om deze rond te krijgen en het resultaat is dat Klere Boght nu een officiële brouwerij is”.

De bieren worden gebrouwen in de brouwerij achter het huis. De schuur is hiervoor omgebouwd om aan alle richtlijnen te voldoen, en heeft de daarvoor benodigde AGP vergunning verkregen. “Die vergunning houdt in dat we accijnsproducten mogen maken, waar speciaalbier dus onder valt. Over het algemeen mag een vergunning als deze niet op een woonadres afgegeven worden, dus we zijn erg trots dat het gelukt is”.

Maar wie verwacht dat er grote ketels in de brouwerij staan, heeft het mis. “We maken kleine oplages unieke bieren, wat betekent dat elk biertje in principe maar één keer uitgebracht zal worden”.

Deze kleine oplages worden volledig met de hand gemaakt, van het schroten (openbreken) van de mouten tot het brouwen zelf en van het afvullen van de flesjes tot het plakken van de labels. “Daarnaast wordt iedere fles met de hand genummerd, en is dus uniek”.

De eerste drie bieren hebben inmiddels het vat verlaten en zijn binnenkort verkrijgbaar, maar ook de opvolgers liggen al op de plank. “We zitten vol met ideeën die we graag aan de liefhebbers willen laten proeven en we willen samen gaan werken met andere (kleine) brouwerijen, dus we hoeven ons voorlopig nog niet te vervelen”, vertelt De Kleer heel enthousiast.

Plannen om de productie uit te breiden hebben ze voorlopig nog niet. “De ruimte in de brouwerij is beperkt en we willen het ambachtelijke wel behouden. Bij grotere oplages is het niet te doen om alles met de hand te willen doen. We zouden graag een aantal bieren vast in het assortiment opnemen, maar die moeten we dan uitbesteden aan een andere brouwerij, zogenaamd huurbrouwen. Voor nu is dat nog niet aan de orde, maar wie weet in de toekomst”.

Voor de verkoop van de bieren is Klere Boght onder andere een samenwerking aangegaan met de heren van Bier Online, een nieuwe onderneming in Alphen aan den Rijn die zich vooral richt op lokale en andere Nederlandse bieren. “We hebben een leuke kennismaking gehad met deze jongens en kijken uit naar onze samenwerking. Voor de eerste release krijgen zij al een zeer beperkte oplage van halve liter flessen die exclusief bij hun verkrijgbaar zal zijn, zo helpen we elkaar”.

Proost!

Waarschijnlijk werd al 4500 jaar v.Chr. in Mesopotamië (het huidige Irak) bier gefabriceerd met behulp van bappir, een soort gerstbrood. Het is daarmee een van de oudste dranken uit de menselijke geschiedenis. Er zijn bierrecepten uit 3900 v.Chr. overgeleverd. In diverse oude mythen en legenden speelt de drank een rol.

Bijna proosten

Vanaf 10 augustus zijn de bieren van Klere Boght onder meer online verkrijgbaar via bier-online.nl, in de winkel bij Jelfra de Toren en aan de bar bij Hendricks Pub en De Bierentuin.

http://www.klereboght.nl