‘Ik wil de top behalen in target sprint’

Algemeen
Roy de Jong (18) met behaalde medailles en de Koreaanse mascotte. Foto's: Morvenna Goudkade
Roy de Jong (18) met behaalde medailles en de Koreaanse mascotte. Foto's: Morvenna Goudkade (Foto: )

BOSKOOP - Roy ziet er fit uit, afgetraind. Sinds hij werd geselecteerd voor het WK heeft hij een strikter voedingsschema en een intensiever trainingsprogramma. En dat werpt zijn vruchten af. “Omdat ik de A-status wil halen, blijf ik heel goed op mijn voeding letten en train ik nu vijf keer per week, dat was vroeger twee keer per week.” vertelt Roy. Target sprint bestaat pas drie jaar. Het gaat om 3 x 400 meter hardlopen, afgewisseld met doelschieten met een luchtdrukgeweer. De snelste wint.

door Morvenna Goudkade

De jonge Boskoper is zijn hele leven al sportief. Het begon met langlaufen en rolskiën, waarna er schietsport bijkwam. Roy combineerde dit in de biatlon. Sinds enkele jaren is target sprint helemaal zijn sport.

Zijn ouders, Fred en Hanneke, hebben hem altijd geholpen bij zijn sportieve doelen. Ook vriendin Lindy steunt hem. “Helaas kon ze niet mee naar Korea,” zegt Roy. “Vooraf heb ik haar ook vrij weinig gezien. Toen moest ik mijn bioritme laten wennen aan Korea. Ging ik om vier uur ‘s middags naar bed en stond ik om één uur ‘s nachts op. Dat was niet echt fijn voor mijn sociale leven, haha, maar het was wel belangrijk.”

In Korea zou hij niet veel tijd hebben gehad voor Lindy, want hij was voornamelijk bezig met trainen, eten en slapen. Toch heeft hij wel wat kunnen proeven van de sfeer en het leven daar. “Mijn verwachting was dat het heel kosmopolitisch zou zijn,” blikt Roy terug. “Wolkenkrabbers, drukke kruispunten, en heel veel kleine mensen. In het echt waren er wel veel hoge gebouwen, maar de mensen waren niet zo klein en het was ook minder druk dan ik had gedacht.”

Het was wel uiterst kleurrijk, vertelt hij. “Overal neonborden en ‘s avonds gaan veel mensen naar de k-pop podia, dan zie je veel meiden dansen.”

Wat hem meteen opviel zo gauw hij in Seoel het vliegtuig uitstapte: “Curry, dat is het eerste wat je ruikt. Pittige curry, echt overal.”

De komende tijd wordt hij begeleid door een talenttrainer van de KNSA, de landelijke schietbond. “Ik word ook ambassadeur voor de target sprint. We willen de sport bekender maken en een soort Europacup gaan opzetten. Het is voor atleten zoals mijzelf belangrijk om wedstrijdritme op te bouwen, dat heb je nodig om te kunnen doorstromen naar een hoger niveau.”

Sinds Korea is er iets veranderd in zijn beleving. Topsporter zijn is realistischer geworden, haalbaarder. Roy wil zo nodig zijn mbo-opleiding houtbewerking ervoor aanpassen.

“Als ik A-sporter ben, kan ik een regeling treffen met mijn opleiding. Topsport kun je niet heel lang doen, daarom wil ik er nu echt voor gaan.”