Vakantieverhalen Boskopers gezocht

Algemeen
Voorzitter Willem Kruiswijk van de Historische Vereniging voor de Hefbrug, hoe dan ook één van de iconen van Boskoop.
Voorzitter Willem Kruiswijk van de Historische Vereniging voor de Hefbrug, hoe dan ook één van de iconen van Boskoop. (Foto: Eric Stolwijk)

Hoe vierden Boskopers vroeger hun vakantie? Met een schoffel in de hand, bij een tante in de bossen of toch in het buitenland? Hadden ze vrije tijd? Wat deden ze dan? Het zijn vragen die de Historische Vereniging Boskoop (HVB) graag voorlegt aan de inwoners van Boskoop. In de canon krijgen alle belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis van Boskoop een plekje. De canon wordt volgende jaar gepresenteerd bij het 800-jarig bestaan van het dorp.

Van de redactie

Boskoop- Een aparte redactie is bezig om te bekijken welke gebeurtenissen in die 800 jaar een apart verhaal verdienen, om onderzoek te doen en om die enorme berg informatie plat te slaan tot overzichtelijke en leesbare artikelen.

In de nieuwste uitgave van Paktijd, het blad van de HVB dat deze week wordt verspreid, vertelt de redactie dat de canon geen saaie opsomming van feiten en cijfers mag worden. Van het ontstaan van het dorp 800 jaar geleden zijn alleen papieren bewijzen beschikbaar, de recente geschiedenis wordt (ook) verteld door mensen.

Vakantie en vrije tijd

Eén van de verhalen in de canon gaat over vakantie en vrije tijd. Deze wordt geschreven door Feya Westdijk. Als boomkwekersdochter weet zij waar ze over praat. ,,Toen ik nog klein was gingen wij eigenlijk nooit op vakantie. We konden in de zomer slecht weg vanwege de tuin, want dit was juist de periode dat er volop gestekt, gebonden, vuilgeraapt en geschoffeld moest worden”. Zij heeft er geen moment onder geleden, zegt ze.

Een ander meer recent onderwerp in de canon zijn de arbeidsmigranten die nodig zijn om de boomkwekerij draaiend te houden. Voor dit onderwerp staat Anneke Koelewijn aan de lat. Ook bij haar is het een interesse die is ontstaan in haar eigen jeugd. Ook zij werkte op de tuin met, op dat moment, Marokkaanse gastarbeiders. En ook Anneke doet graag een beroep op Boskopers voor meer informatie en herinneringen.

Boskopers die informatie, foto’s of mooie herinneringen willen delen, kunnen een mailtje sturen naar Canonvanboskoop@gmail.com.

Boskoopse verzetsheld

In de nieuwe Paktijd staat ook een artikel over de Boskoopse verzetsheld Ard van Daal. Mark Boon van de gelijknamige scoutinggroep heeft jaren onderzoek gedaan naar het leven van deze heldhaftige plaatsgenoot. Onder de kop ‘Een verhaal van trots’ vertelt hij over de verzetsdaden van Van Daal die in december 1944 door de Duitsers werd gearresteerd. Van Daal overleed in mei 1945, kort na de bevrijding, aan een hartverlamming. Het artikel is een voorbeschouwing van het boek over Van Daal.

“We konden in de zomer slecht weg vanwege de tuin”