‘Ik houd ervan om anderen te helpen’

Algemeen
Martin Voskuilen: ‘Na een wandeling met mijn wandelmaatje ga ik met een goed gevoel weer naar huis’
Martin Voskuilen: ‘Na een wandeling met mijn wandelmaatje ga ik met een goed gevoel weer naar huis’ (Foto: Marieke Roggeveen)

Je ziet ze niet altijd, maar ze zijn er wel: mensen die, vaak naast hun werk, studie of dagelijkse bezigheden, iets extra’s doen voor de samenleving. Wat doen zij? Wat is hun reden om zich kosteloos in te zetten voor een organisatie of vereniging? En hoe tevreden zijn zij ermee?

Marieke Roggeveen

Alphen aan den Rijn – Martin Voskuilen is één van de wandelvrijwilligers bij Tom in de Buurt. “Dit doe ik nu ongeveer twee jaar,” begint Martin te vertellen. “Kort na mijn pensionering heb ik eerst klusjes gedaan via de landelijke organisatie ‘wehelpen.nl’ en daarna werd ik vrijwilliger bij de Papierwinkel van Tom in de Buurt. Daar heb ik mij later ook aangemeld als wandelvrijwilliger. Door corona ligt de Papierwinkel alweer enige tijd stil, maar de wekelijkse wandelingen zijn kort geleden gelukkig weer gestart. Ik vind dit leuk om te doen en ik houd ervan om anderen te helpen.”

Tom in de Buurt

TOM (Talent, Ondersteuning en Meedoen) is een samenwerkingsverband van acht organisaties op het gebied van ondersteuning en welzijn en actief in de gemeenten Alphen aan den Rijn, Nieuwkoop en Kaag en Braassem voor inwoners vanaf 18 jaar. Een wandelvrijwilliger maakt wekelijks of tweewekelijks een wandeling met een wandelmaatje die hiervoor is aangemeld bij Tom in de Buurt.

Arm in arm

“Mijn eerste wandelmaatje was een mevrouw die slecht ter been was en daardoor niet alleen kon wandelen”, vervolgt Martin. “Wij begonnen rustig: arm in arm een rondje rond de flat. In het begin moesten we drie keer stoppen, maar dit ging al snel beter. Ook omdat zij vanaf dat moment ook regelmatig samen met haar man en dochter ging wandelen. De mevrouw vond onze wekelijkse wandelingen erg prettig. Daarna heb ik enkele keren met een meneer gewandeld, ook hij had ondersteuning nodig. Helaas volgde al snel een ziekenhuisopname; ik hoop na zijn herstel de wandeldraad weer te kunnen oppakken.”

Een ooievaarsnest

“Momenteel wandel ik één keer in de twee weken met een licht dementerende meneer van 84 jaar”, vervolgt Martin. “Meestal een wandeling van een uur tot vijf kwartier hier in de buurt: een rondje meer, een wandeling in Park Zegersloot, of een rondje door de Ridderbuurt. Hij vindt het fijn en gezellig om te wandelen en hij geniet ook enorm als ik hem onderweg op dingen in de natuur wijs: een broedende zwaan, een koppel fazanten, een ooievaarsnest, een haas in het veld… Ook maakt hij soms een praatje met bijvoorbeeld een golfer die een balletje uit de sloot vist. Voordat wij gaan wandelen, drinken wij eerst een kop koffie bij hem thuis, daarna gaat zijn vrouw boodschappen doen en gaan wij wandelen. Na de wandeling drinken wij nog een biertje bij hem thuis waarna ik met een goed gevoel weer naar huis ga. Het is dankbaar werk wat mij veel voldoening geeft.”

www.tomindebuurt.nl

Hij geniet enorm als ik hem op dingen in de natuur wijs