Bezoekerscentrum De Veenweiden is weer open

Algemeen
Voor de zomermaanden heeft het Bezoekerscentrum nog meer in petto.
Voor de zomermaanden heeft het Bezoekerscentrum nog meer in petto. (Foto: Bezoekerscentrum De Veenweiden)

In het Bezoekerscentrum De Veenweiden kijken de medewerk(st)ers van het Bezoekerscentrum en IVN Alphen aan den Rijn reikhalzend uit naar heropening van het centrum. Hun geduld is de afgelopen maanden behoorlijk op de proef gesteld, maar het Bezoekerscentrum De Veenweiden is op zondag 13 juni weer voor het eerst dit jaar open gegaan.

Alphen- IVN Alphen hield al wel wat buitenactiviteiten met de nodige beperkingen, maar breidt het aantal in juni geleidelijk uit. Sinds zondagmiddag 13 juni kunnen de medewerk(st)ers je ook binnen in het bezoekerscentrum informeren over de prachtige natuur die nu volop tot leven komt. Zij vertellen ook graag over de veranderingen die er in het tot Prinses IreneBos omgedoopte Zegersloot-Noord gebied de afgelopen tijd tot stand zijn gebracht. Er is inmiddels een speelbos, een Tiny Forest en er zijn themabosjes voor klimaat, voedsel en bijen aangeplant. Er is zelfs een Kabouterbos. Je kunt dit allemaal zelf gaan ontdekken. Je kunt je ook aanmelden voor een van de rondleidingen die IVN organiseert om het intensiever te beleven. Kunstliefhebbers kunnen nog tot 14 juli de wisselexpositie ‘Röntgenfotografie’ van Arie van ’t Riet bezichtigen.

Dat is echter niet alles wat het Bezoekerscentrum De Veenweiden te bieden heeft. Integendeel, belangstellenden krijgen nu uitgebreid de kans om tijdens een rondgang langs de begin vorig jaar vernieuwde permanente tentoonstelling alles over de kenmerken van het landschap van de Rijn- en Veenstreek te leren. Via zes verschillende invalshoeken, te weten historie, bodem, water, energie, voedsel en natuur wordt het verhaal verteld en informatie gegeven over de recreatieve mogelijkheden in de streek. Je kunt die opzoeken via digitale touchscreens. De gastvrouwen en -heren kunnen je volgens IVN ook leuke tips geven.

Water

Voor de zomermaanden heeft het Bezoekerscentrum nog meer in petto. De focus ligt dan specifiek op het thema water, dat de tweede alles verbindende bouwsteen van het leven in de Rijn- en Veenstreek is. De medewerkers van het Bezoekerscentrum zijn nog bezig een en ander uit te werken maar willen al vast een tipje van de sluier oplichten. Zo is op 17 juli de opening van een nieuwe wisselexpositie van kunstwerken die als titel ‘Water Centraal’ heeft. Tevens is het plan op één van de zondagmiddagen een lezing te houden over waterkwaliteitsbeheer in de Rijn- en Veenstreek. Ook de otter komt terug in de lezing. Het adres is Burgemeester Bruins Slotsingel 15 in Alphen.