‘Hier een weg? Eeuwig zonde’

Algemeen
Jeanette Dijkshoorn strijdt met een petitie tegen een weg in het Zaanse Rietveld, die ook haar camping Polderflora zou doorkruisen.
Jeanette Dijkshoorn strijdt met een petitie tegen een weg in het Zaanse Rietveld, die ook haar camping Polderflora zou doorkruisen. (Foto: Morvenna Goudkade)

Hoe moet het straks met de campinggasten? En met het IJsvogelpad, het Bedelaarsbos en het Spijkerboor? Het ongerepte polderlandschap? Jeanette Dijkshoorn (54), eigenaresse van camping Polderflora, is enorm geschrokken van de plannen voor een weg door het Zaanse Rietveld. De weg zou zelfs over haar camping komen.

Morvenna Goudkade

ALPHEN/BOSKOOP - Dijkshoorn en haar partner André Vrolijk (49) werden meteen verliefd op Polderflora. Sinds 2018 runnen ze de camping, een groene oase met waterpartijen. ,,Dit is een unieke plek”, vindt Dijkshoorn. ,,Wij bieden hier kleinschalige recreatie, met nadruk op rust, ruimte en natuurbeleving. Onze gasten willen vaak langer blijven. Ze staan versteld wat je hier allemaal in de omgeving kunt doen.” Het Zaanse Rietveld, een veenweidepolder tussen de wijk Kerk en Zanen in Alphen en het boomkwekerijgebied van Boskoop, is ongeveer 275 hectare groot. Het gebied bestaat uit een cultuurhistorisch polderlandschap met houtakkers, landbouwgrond, water en een natuurgebied. ,,In deze polder gaan natuur, recreatie en landbouw heel harmonieus samen”, zegt Dijkshoorn. ,,Boeren, natuurbeheerders, recreanten, fietsers, wandelaars, iedereen heeft een plek.”

Er is vaker gesproken over een weg door het Zaanse Rietveld en dat kwam weer terug bij Beter Bereikbaar Gouwe. In dit grootschalige project wordt gezocht naar oplossingen voor de verkeerssituatie in de brede Gouwe-regio. ,,Ik was opgelucht toen we vorig jaar hoorden dat de polder met rust zou worden gelaten, maar in mei was er opeens weer sprake van een weg.” Er zijn maar liefst drie varianten, zegt Dijkshoorn met een diepe zucht: ,,Zelfs één die over de camping loopt. Maar ook: het IJsvogelpad, het Bedelaarsbos, de Spijkerboorsekade. Dat zou toch eeuwig zonde zijn? Ik ben lid van de werkgroep Zaanse Rietveld; met elkaar strijden we nu voor het behoud.” De werkgroep startte een petitie, die al ruim 2800 keer is ondertekend. In het gebied staan op diverse plekken informatieborden die verwijzen naar de actie: ‘Hier geen weg’. Ook is met landbouwplastic een symbolische route aangegeven in de polder: ‘Stop verwoesting’. Dijkshoorn erkent de bereikbaarheidsproblemen, zoals voor de Boskoopse kwekers. Wat moet er volgens haar gebeuren? ,,Een tunnel of viaduct voor Hazerswoude-Dorp, een aquaduct voor Boskoop en snelle aanleg van de Bodegraven-Boog. Dat zijn echte oplossingen.”

‘Met elkaar strijden we voor behoud van het Zaanse Rietveld’

In het Zaanse Rietveld wordt door Jeanette Dijkshoorn aandacht gevraagd voor een petitie om de polder te redden.