Alphense jeugd leert rolstoeltennissen

Algemeen
Esther Vergeer helpt de jonge Jasmine met de sport.
Esther Vergeer helpt de jonge Jasmine met de sport. (Foto: Rob Langerak)

De Esther Vergeer Foundation heeft op woensdag 9 juni een clinic rolstoeltennis voor de jeugd bij de Alphense Tennisvereniging Nieuwe Sloot gegeven. De naamgeefster, die van 1999 tot 2014 de wereldranglijst bij het rolstoeltennis aanvoerde en ‘Chef de Mission’ is bij de komende Paralympische Spelen, was zelf aanwezig en deed ook mee met verschillende onderdelen. Dat gold ook voor de regerend wereldkampioene bij de jeugd, de 17-jarige Alphense Lizzy de Greef.

Rob Langerak

Alphen aan den Rijn- “Ik kies altijd een paar clinics uit om zelf te bezoeken”, vertelt Vergeer, de Woerdense meervoudig winnares van grandslams en Paralympisch goud. “Alphen voelt namelijk speciaal voor mij. Niet alleen omdat mijn moeder en grootouders hier vandaan komen, maar vooral ook omdat Nieuwe Sloot een mooie club is, waar wij zeven jaar geleden zijn begonnen met de clinics.” Een leuke bijkomstigheid is, volgens Esther, dat Lizzy de Greef daarbij destijds een van de eersten was die daaraan meedeed. Andersom vond Lizzy het ook leuk dat Vergeer erbij was. “Zij heeft mij immers destijds enthousiast gemaakt, maar het is sowieso gezellig en leuk om te doen.” Door corona speelde De Greef het afgelopen jaar wat minder wedstrijden, maar dat wil niet zeggen dat zij heeft stilgezeten. “Ik heb veel buiten kunnen tennissen, heb thuis aan fysieke trainingen gedaan en ben in april zelfs weer naar Turkije geweest.” Hoewel Lizzy denkt dat haar niveau vooruit is gegaan, is het niet vanzelfsprekend dat zij haar wereldtitel automatisch mag verdedigen. “Deelname aan het WK in Frankrijk is nog onzeker. Het is afhankelijk van mijn ranking of ik daarvoor word uitgenodigd.” Mirjam Soeterbroek vertelt namens Nieuwe Sloot dat de club het grootste aantal rolstoeltennissers heeft van de verenigingen die bij de KNLTB zijn aangesloten en daarom van de bond de gouden status heeft gekregen. “Naast Lizzy de Greef, is ook Diede de Groot (de huidige nummer één van het rolstoeltennis) lid van onze club. Dat geldt tevens voor het 16-jarige Rijnsburgse talent Robin Groenewoud.” Zij voegt eraan toe dat het rolstoeltennis, zowel bij de jeugd als senioren, helemaal is geïntegreerd. Aan de clinic doen deze woensdagmiddag negen jeugdige deelnemers mee. Natuurlijk zijn er tennisoefeningen bij, maar volgens Esther gaat het vooral ook om de behendigheid met de rolstoel te verbeteren en het zelfvertrouwen van de gehandicapte sporters op te krikken. Daarom zijn er ook spelletjes en is er tegen het einde een ludieke quiz. Dit alles ook om sociale vaardigheden te verbeteren en een vervolg in het tennis te stimuleren.

Diana Loader (18) uit Nieuw-Vennep vond de clinic heel leuk. “Ik ben lekker beziggehouden heb goede tips gekregen. Die heb ik wel nodig, want ik ben er pas zeven weken geleden mee begonnen.” Zij vertelt dat zij eerst voetbalde, maar daarmee na een blessure en door haar beperking mee gestopt is. “Nu denk ik: was ik maar eerder met tennis begonnen, want dat vind ik echt leuk.”

“Spelletjes en een ludieke quiz”