‘Hier te staan geeft euforisch gevoel’

Algemeen
Onder de artiesten van Unlocked is de Alphense zanger Menno Aben, hier bij de opnames in het Flora Theater.
Onder de artiesten van Unlocked is de Alphense zanger Menno Aben, hier bij de opnames in het Flora Theater. (Foto: Morvenna Goudkade)

,,Heerlijk om hier te zijn, met mijn band!”. Zangeres Tess Merlot (31) heeft er naar uit gekeken, net als zanger Menno Aben (21). De opnames voor televisieshow Unlocked, afgelopen weekend in het Boskoopse Flora Theater, waren een feestje. Maar liefst dertien artiesten en bands doen mee aan de muzikale show. Het resultaat is te zien op 1 mei bij Studio Alphen.

Morvenna Goudkade

REGIO – De opnames voor Unlocked hebben plaats volgens strak coronaprotocol. Als de Bende van Eliënde aan het spelen is, worden Tess Merlot en haar band ontvangen in de kleedkamers. Wanneer de theaterzaal weer vrij is, mag de band gaan opbouwen en soundchecken. Als de opnames beginnen, wordt Menno Aben alweer opgewacht.

Terwijl haar bandleden de instrumenten stemmen, maakt Tess Merlot, artiestennaam van Tess van der Zwet, zich op voor haar optreden voor de camera’s. Haar jas houdt ze nog even aan, want het is fris in het theater. Straks gaat de jas uit en zingt ze, in haar zwierige gebloemde jurkje, Franse chansons. ,,Heerlijk om hier te zijn, eindelijk weer in een theaterzaal. Het geeft mij een euforisch gevoel.” De zangeres, opgegroeid in Boskoop en Hazerswoude, was vorig jaar te zien in talentenshow We Want More, op SBS6. ,,Dat ik hier nu weer met mijn band sta, voelt heel bijzonder.” Even later is Menno Aben aan de beurt. Hij is bekend door zijn deelname aan The Voice en timmert nu aan de weg met Nederlandstalig repertoire. ,,Ik zit veel in de studio”, zegt de Alphenaar. ,,Wat ik hier ga zingen? Een Hazes-nummer: ‘Ik blijf bij jou’. En ‘At last’ van Etta James, even iets anders inderdaad.”

De Alphense cultuurmakelaar Kristien van den Oeve heeft het muziekprogramma bedacht vanuit cultuurplatform KHABBAZ. Dat staat voor alle kernen van Alphen aan den Rijn: Koudekerk, Hazerswoude-Dorp en Hazerswoude-Rijndijk, Alphen, Boskoop, Benthuizen, Aarlanderveen en Zwammerdam. In samenspraak met de gemeente en met culturele instellingen is vervolgens Unlocked tot stand gekomen. ,,Theaters en muziekpodia zijn gesloten; kunst en cultuur ligt praktisch stil”, zegt Van den Oever. ,,Heel veel mensen vinden dat erg jammer. Met de televisieshow is er nu toch een podium voor wat de regio muzikaal te bieden heeft. Bands en artiesten waar we trots op zijn, waar we van willen genieten.” Het is een gevarieerd programma, vertelt de cultuurmakelaar. ,,Het gaat van opera tot punk, rock en hiphop. Van singer-songwriter tot Nederlandstalig, rap en Franse chansons. Alle hoogtepunten uit de muziekwereld komen voorbij.” De line-up vermeldt namen als saxofoniste Aubrey Snell en pianiste Margreet Markerink, rappers De Grote en MIC, punkband Waardeloos, operazanger Robert Kops en singer-songwriter Naomi Snell. Ook bands als Little Stef, The Leo’s, No Harm en The Grateful Gents. Volgens Van den Oever zijn er onverwachte combinaties, oftewel crossovers. ,,Rapper MIC mixt met de Bende van Eliënde en De Grote met Little Stef. Allemaal kijken dus op 1 mei.”

‘Bands en artiesten waar we trots op zijn en van genieten’