Rina’s stinkplant jaagt visite uit tuin

Algemeen
Rina de Jong (87) bij haar aronskelk, die ruikt naar rottend vlees. ,,De buren hebben nog niet geklaagd."
Rina de Jong (87) bij haar aronskelk, die ruikt naar rottend vlees. ,,De buren hebben nog niet geklaagd." (Foto: Morvenna Goudkade)

,,Verhip, mijn plant heeft dat ook”, dacht Rina de Jong (87) uit Boskoop, bij het lezen over een monsterlijke aronskelk in Warschau. Het AD berichtte dat de reuzenplant de geur van rottend vlees verspreidt en krioelt van de aasvliegen. Bezoekers van de botanische tuin in Warschau staan in de rij, maar Boskoopse Rina heeft dus haar eigen stinkende aronskelk.

Morvenna Goudkade

BOSKOOP – Artikel en foto in het AD werden aandachtig bestudeerd door de Boskoopse. ,,Ik zag wel dat het niet dezelfde plant is, maar ook mijn plant heeft van die donkerrode bloembladeren, stinkt verschrikkelijk en trekt strontvliegen aan.” In haar achtertuin staat de imposante plant, bijna anderhalve meter hoog, inderdaad een onwelriekende lucht te verspreiden, terwijl er vliegen omheen zwermen.

,,Het was in het begin gewoon een knolletje dat ik heb gepoot”, vertelt krasse Rina. ,,Ik heb hem destijds besteld uit de catalogus van postorderbedrijf Bakker, er zat een fotootje bij van een leuke plant met rode pluimen. Die wil ik, dacht ik toen. Het bleek dat die rode pluimen eigenlijk gigantische paarsrode bloemen zouden worden. Maar dat wist ik niet.” Rina kreeg een plant met groene bladeren. ,,Bloeien deed hij niet, maar ik vond die bladeren ook wel mooi, dus ik liet hem staan.” Een paar jaar geleden maakte de plant ineens een enorme bloem. ,,Daar had ik helemaal niet meer op gerekend. En toen begon hij dus enorm te stinken. Hij staat hier naast mijn terras, dus visite zei er wel wat van. ‘Meid, dat kan toch niet, wat een lucht’. Ik dacht: ik gooi hem eruit. Maar na de bloei was de stank weer weg en toen vond ik het toch zonde om hem weg te doen.”

Dit jaar heeft ze maar liefst vijf bloemen. ,,Op het terras zit je in de stank, dus ik ga bij de blokhut zitten, verder in de tuin. De buren? Nee, die hebben nog niet geklaagd. Het hangt er ook vanaf hoe de wind staat.”

Hoe het nu precies zit met haar plant en die plant in Warschau, weet deskundige Sake Kuipers uit Reeuwijk. Hij heeft daar kwekerij Aroid, gespecialiseerd in aronskelken. ,,De plant is Warschau is de Amorphophallus titanum. Die kun je thuis niet kweken. Hij wordt enorm hoog en heeft tropische omstandigheden nodig. De plant van mevrouw De Jong is de Dracunculus vulgaris, oftewel drakentong. Die komt veel voor in de bergen op Kreta. Het zijn verschillende aronskelkfamilies, maar wel met elkaar verwant.” Het zijn heel primitieve planten, vertelt Kuipers, die worden bestoven door vliegen. ,,Daarom ruikt de plant naar een rottend, warm stuk vlees. De plant geeft ook warmte af tijdens de bloei. De reuzenaronskelk wordt zelfs zo’n 37 graden.” Er zijn wel manieren om even van de stank af te zijn, tipt hij. ,,Als je de bloeikolf van de plant nat spuit, denkt hij dat het regent en stopt met verhitten en stank afscheiden..” Eigenaresse Rina is intussen best trots op haar drakentong. ,,Als ik ga fietsen of wandelen, kijk ik altijd of ik hem ergens anders ook zie staan.” Dat zal niet snel gebeuren, weet Kuipers. ,,Je treft hem maar zeer sporadisch bij mensen in de tuin.”

‘De visite zei: meid, dat kan toch niet, wat een lucht’