Grote namen in het Alphense Parkvilla

Algemeen
Cindy van der Hoorn (li) en Maaike van Zetten zien veel belangstelling voor het aanbod van Parkvilla.
Cindy van der Hoorn (li) en Maaike van Zetten zien veel belangstelling voor het aanbod van Parkvilla. (Foto: Morvenna Goudkade)

Wie bij ‘filmhuis’ denkt aan obscure films en bij ‘lokaal theater’ aan de plaatselijke toneelvereniging: niet bij Parkvilla. Het Alphense cultuurcentrum in Park Rijnstroom grossiert in grote namen. Films als De slag om de Schelde en Nomadland. En artiesten als Sanne Wallis de Vries en Aaf Brandt Corstius.

Morvenna Goudkade

ALPHEN – Parkvilla heeft de laatste maanden een metamorfose ondergaan. Het stijlvolle pand is door een klusteam van vrijwilligers opgeknapt en verduurzaamd. Ook is het interieur aangepakt, de foyer kreeg een make-over en de bioscoop- en theaterzaal kregen nieuwe stoelen. Hoewel, nieuw? ,,Het zijn tweedehands stoelen, maar ze zien er prachtig uit”, vertellen Cindy van der Hoorn en Maaike van Zetten van Parkvilla. ,,We hebben onze oude stoelen inmiddels bijna allemaal verkocht. Gewoon op Facebook gezet: wie wil er thuis een echte theaterstoel? In totaal 225 theaterstoelen en 72 bioscoopstoelen. Ze vlogen de deur uit. We hebben er nog maar een paar.”

Ze zijn ook blij met de nieuwe dubbelfunctie van de theaterzaal, die is namelijk sinds kort ook als filmzaal te gebruiken. ,,Er is een nieuw groot scherm van ruim zes meter, waarop we films kunnen vertonen. We hebben nu dus extra capaciteit.” Het komt goed uit, want sinds Parkvilla de deuren weer mocht openen, is er enorm veel belangstelling. ,,Films zijn steeds uitverkocht, het theater gaat weer beginnen. En de culturele Zomerweken komen eraan.” Van der Hoorn en Van Zetten zijn blij met het enthousiasme. Allebei hebben ze een coördinerende functie bij Parkvilla: Van der Hoorn is verantwoordelijk voor filmhuis en theater, Van Zetten voor cursussen en evenementen.

,,We bedienen met Parkvilla de hele gemeente Alphen aan den Rijn en daarbuiten. Bezoekers komen uit de hele regio.”

Wat er zoals te zien en te doen is de komende tijd? Grote films dus, vertelt Cindy van der Hoorn. ,,De Slag om de Schelde is momenteel echt een sensatie. Met een budget van 14 miljoen euro een van de duurste Nederlandse producties ooit. Tot eind juni draait bij ons ook een andere oorlogsfilm, De Oost, die speelt in Nederlands-Indië tijdens de onafhankelijkheidsoorlog.”

Ook buitenlandse films van naam zijn te zien, zoals Nomadland, dat drie Oscars won. ,,Steeds uitverkocht, ik ben steeds aan het bijboeken”, zegt Van der Hoorn, die ook Ammonite aanbeveelt, een liefdesverhaal met Kate Winslet. Muziekfilms zijn er ook, zoals over Frank Zappa, over David Byrne, de frontman van Talking Heads, geregisseerd door Spike Lee, over Charles Aznavour, de Franse chansonnier, en over Tina Turner.

In het theater is ook veel in petto. Van Sanne Wallis de Vries tot Kasper van Kooten, van harpiste Lavinia Meijer tot Harry Sacksioni, van Aaf Brandt Corstius tot Tess Merlot.

Van Zetten is intussen druk met de voorbereidingen van de culturele Zomerweken, met muziek, dans, mode en kunst. ,,Parkvilla is weer helemaal terug en groter dan ooit.”

‘Belangstelling is enorm, films zijn steeds uitverkocht’