Scholier slaagt voor verkeersexamen

Algemeen
Deze maand doen 1.150 leerlingen uit groep 7 en 8 in de gemeente Alphen aan den Rijn mee aan het verkeersexamen.
Deze maand doen 1.150 leerlingen uit groep 7 en 8 in de gemeente Alphen aan den Rijn mee aan het verkeersexamen. (Foto: Rob Langerak)

“Makkie! Ik heb onderweg een paar keer een duimpje gekregen, omdat het goed ging”, zegt Hannah Baaijens als zij terugkomt bij de parkeerplaats bij het Boskoopse treinstation Snijdelwijk. Zij is een van de 112 scholieren die op donderdag in het kwekersdorp meedoen aan het praktische deel van het verkeersexamen van Veilig Verkeer Nederland (VVN). Zij blijkt net als alle andere leerlingen van de Ichtusschool, Rehoboth en Eben Haëzer geslaagd te zijn.

Rob Langerak

Boskoop/Alphen- VVN-afdelingsbestuurslid Marc den Hertog vertelt dat deze maand in totaal 1.150 leerlingen uit groep 7 en 8 meedoen in de gemeente Alphen aan den Rijn. Benthuizen, Hazerswoude en Koudekerk waren eerder al aan de beurt en Alphen is met ongeveer 30 basisscholen van 28 juni tot en met 1 juli de hekkensluiter. “Op school hebben de kinderen allemaal verkeerslessen gehad. Daarbij zijn onze VVN-pakketten en extra pakketten van de ANWB gebruikt, maar elke school geeft daaraan een eigen invulling. Omdat er door corona vorig jaar geen examens waren, is het doen er dit jaar erg druk. Daarom doen wij nu ook geen controles van de fietsen zelf. Dat kost teveel tijd en vrijwilligers.” Den Hertog krijgt in Boskoop hulp van zijn 16-jarige dochter Lieke, die zelf ook het rondje fietst om alle controleposten langs de route van flesjes water te voorzien. “We hebben onderweg 12 controleurs die in de gaten houden of de kinderen zich aan alle verkeersregels houden”, vertelt Marc bij het startpunt, waar leerlingen van de Ichtussschool het spits afbijten. “Het is voor ons een thuiswedstrijd”, zegt docente Femke van der Loo, wijzend naar het gebouw vlakbij. Zij vertelt dat ‘haar kinderen’ in april de theorie al hebben afgerond en dat ze de route van het examen al geoefend hebben. De leerlingen krijgen een fel oranje hesje uitgereikt, zodat zij ook bij andere verkeersdeelnemers genoeg opvallen. Daarna gaat er elke minuut eentje op pad. Bij de T-splitsing Snijdelwijklaan/Mendelweg houden de schoonzussen Miranda en Else-Marie, zelf moeders van kinderen uit groep 7, de verrichtingen van de fietsers in de gaten. Op een tablet kunnen zij eventuele fouten noteren. “Eigenlijk is dat niet nodig, want ze hebben geoefend en doen het allemaal goed. Gelukkig houden automobilisten ook rekening met de deelnemers in hun felgekleurde hesjes. Het zou eigenlijk mooi zijn als kinderen ook buiten de examens zo’n hesje zouden dragen.” Een meisje twijfelt bij de splitsing wat zij moet doen als er op dat moment van drie kanten tegelijk auto’s aankomen. Uiteindelijk stapt zij even af totdat het andere verkeer voorbij is. “Dat deed ze echt heel netjes”, vinden de controleurs. Fenne de Bruin vond het achteraf niet echt moeilijk. “Ik ken de buurt goed en heb dinsdag de route nog geoefend. Ik moest alleen bij de spoorwegovergang op de Zijde erg lang wachten.” Ook Kobe van der Wolf kwam geen moeilijke situaties tegen. “Het ging wel goed, dus ik zal wel geslaagd zijn.” Achteraf blijkt iedereen dus geslaagd. “ Een prima resultaat vindt Den Hertog.

“Het is voor ons een thuiswedstrijd”