Jeugd werkt zich in het zweet

Algemeen
Hoewel de coaches verder veel sportattributen hebben meegenomen, gaat op veel plaatsen de voorkeur van de jeugd uit naar voetballen.
Hoewel de coaches verder veel sportattributen hebben meegenomen, gaat op veel plaatsen de voorkeur van de jeugd uit naar voetballen. (Foto: Rob Langerak)

Tijdens de Week voor de Gezonde Jeugd, die van 7 tot en met 11 juni plaatshad, konden kinderen gratis deelnemen aan diverse sport- en spelactiviteiten in de verschillende kernen van Alphen aan den Rijn. Elke dag waren de coaches van Alphen Beweegt te vinden in allerlei wijken. Op woensdag viel dit samen met de Nationale Buitenspeeldag, waarop In het Alphense Europapark en bij de voetbalclubs s.v. Aarlanderveen en BSC’36 in Benthuizen extra werd uitgepakt met onder meer springkussens en de smoothiefiets bij Plus Verheul.

Rob Langerak

Alphen aan den Rijn- Insteek is dat bewegen, goed eten en een goede mentale gezondheid de basis vormen voor een vitaal en gezond leven. De Week voor de Gezonde Jeugd kan daarom, naast de genoemde sportverenigingen, rekenen op de steun van zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid, JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht) Alphen aan den Rijn en Groen doet Goed.

Stoepranden

In Alphen, Koudekerk aan den Rijn en Zwammerdam zijn er voorrondes gehouden voor het NK Stoepranden. Hoewel de coaches verder veel sportattributen hebben meegenomen, gaat op veel plaatsen de voorkeur van de jeugd uit naar voetballen. “We luisteren goed naar de wensen van de deelnemers”, zeggen Lars Ciggaar en Andy Huis, die zelf ook een balletje meetrappen op een speelveldje bij het Alphense Loevestein. De 12-jarige Shaquil vindt dat helemaal niet erg. “Ik speel zelf bij AVV Alphen in de O13-1 en voetbal hier ook best wel vaak met vriendjes. Wij vinden het dus wel leuk.”

Speelveldje

Finn (bijna 10) en Ayser (6) hebben gehoord dat er op een speelveldje aan de Hobbemastraat in Hazerswoude-Dorp ook gesport kan worden. Zij ontdekken dat buurtsportcoach Thijs van Leeuwen meer in zijn mars heeft dan voetballen. Onder zijn leiding oefenen zij hun vaardigheden met boogschieten. Zij richten hun pijlen op de lat van een doeltje op het veld.

Gezellig

Van Leeuwen spreekt van een gezellige week, waarin de opkomst helaas wat lager was door het mooie weer. “Wij hadden daardoor toch wat concurrentie van de zwembaden die weer volledig open zijn.”

“Wij vinden het dus wel leuk”