Goed gesprek over de zonnecollector

Algemeen
Energiecoaches Robert Vaane (38) en Frank van Oudenhove (63) praten over duurzaamheidstoepassingen, op het dak.
Energiecoaches Robert Vaane (38) en Frank van Oudenhove (63) praten over duurzaamheidstoepassingen, op het dak. (Foto: Morvenna Goudkade)

Een afspraak op het dak? Is het een rooftop party? Een dakdekkersklus? Nee hoor: het zijn de energiecoaches van Energiek Alphen die willen bijpraten. Over zonnepanelen en zonnecollectoren, op het dak dus. Robert Vaane (38) en Frank van Oudenhove (63) wisselen informatie uit, die nuttig kan zijn voor hun adviesgesprekken bij inwoners van de gemeente Alphen aan den Rijn. En ze zoeken nog collega’s.

Morvenna Goudkade

ALPHEN/BOSKOOP - Ze leren zelf ook graag bij, dus is Robert Vaane uitgenodigd op het dak van Frank van Oudenhove. Allebei wonen ze in Alphen. ,,Zelf heb ik ook zonnepanelen liggen”, zegt Vaane. ,,Maar Frank heeft ook een zonnecollector op het dak, dat wil ik weleens zien.” Het werkt anders, legt Van Oudenhove uit. ,,Zonnepanelen halen energie uit de zon, een collector haalt warmte uit de zon. In de garage heb ik een zonneboiler staan.” Beide zijn geïnteresseerd in duurzaamheid. Ze hebben het nodige aan hun huis gedaan en willen ook anderen informeren. Dus zijn ze vrijwillig energiecoach bij Energiek Alphen, een lokale energiecoöperatie.

Boskoper Ton Kos (68) is ook coach en tevens actief voor de coöperatie. ,,We bestaan sinds 2013 en zijn in 2019 met energiecoaches gestart”, vertelt Kos. ,,De overheid geeft subsidie aan de gemeente voor duurzaamheidsadvies en de gemeente geeft op haar beurt subsidie aan Energiek Alphen. We zijn vrijwilligers en werken onafhankelijk. We vinden het leuk om mensen te informeren. Natuurlijk hebben we wel een cursus gevolgd.”

Energiek Alphen had een deal met de gemeente om 500 maatwerk-energieadviezen te geven aan inwoners. Inmiddels is de regeling uitgebreid en is de club gevraagd om nog eens 1000 adviezen uit te brengen. ,,In totaal worden er 3500 adviezen uitgebracht, waarbij de gemeente het oppakt bij huurders, in samenwerking met woningcorporaties. Wij adviseren huiseigenaren en vve’s.”

Door de grote vraag zijn er nu meer coaches nodig, legt Kos uit. ,,We hebben 30 coaches opgeleid, maar er zijn nog 20 extra coaches nodig. We zoeken mannen en vrouwen, jong of ouder, die interesse hebben in verduurzaming en hier lokaal aan willen bijdragen.”

In dat plaatje passen ook Robert Vaane en Frank van Oudenhove, zo blijkt. ,,Ik zit sinds een jaar bij Energiek Alphen”, vertelt Vaane. ,,Vanwege corona heb ik de opleiding online gedaan. Inmiddels heb ik een stuk of zes adviesgesprekken gevoerd. Je wordt met open armen ontvangen. Het advies wordt erg gewaardeerd.” Zelf is hij ook financieel geïnteresseerd in verduurzaming, zegt hij. ,,Dat komt misschien door mijn werk in de financiële dienstverlening.” Van Oudenhove, van huis uit bedrijfseconoom, begon anderhalf jaar geleden en heeft al aardig wat adviezen uitgebracht. ,,Er zijn nu startende coaches die met mij meelopen, om ervaring op te doen.” Wat hij zelf interessant vindt aan verduurzamen? ,,Je investeert in de toekomst, draagt bij aan je wooncomfort en bespaart geld. En zelf vind ik het ook erg leuk om zelfvoorzienend bezig te zijn.”

‘Je wordt met open armen ontvangen’