‘We willen dat iedereen kan sporten’

Algemeen
Joyce en Justin Kraaijenbrink zijn zelf sportief en willen anderen helpen om ook te kunnen sporten.
Joyce en Justin Kraaijenbrink zijn zelf sportief en willen anderen helpen om ook te kunnen sporten. (Foto: Morvenna Goudkade)

Ze zijn broer en zus en trekken veel samen op. Justin (25) en Joyce (22) Kraaijenbrink delen ook hun liefde voor atletiek en zijn beide actief bij de Boskoopse atletiekvereniging AV’47. Ze doen zelf meerkamp en geven daarnaast training. En Justin en Joyce zijn ook nauw betrokken bij de nieuwste vorm van atletiek: framerunning. Speciaal ontwikkeld voor kinderen en volwassenen met een lichamelijke beperking.

Morvenna Goudkade

BOSKOOP – Afgelopen zaterdag was er een feestelijke bijeenkomst op de club; toen zijn drie gesponsorde framefietsen aangeboden. Rotaryclub Boskoop behoort tot de sponsors. Maar wat is framerunning eigenlijk en hoe doe je het? ,,Het zijn een soort loopfietsen”, legt Justin uit. ,,Met de vorm van een driewieler waarbij je tussen de wielen loopt en steun hebt aan het stuur. Kinderen en volwassenen die minder mobiel zijn, kunnen op die manier toch bewegen en sportief bezig zijn.”

Zusje Joyce geeft al een jaar training met framebikes, zo blijkt. ,,Ik doe dat samen met Douwe Konijn. We trainen drie kinderen die minder mobiel zijn, maar met framerunning wel kunnen sporten en zelfs rennen. Dat is heel erg leuk.” Zelf doen ze al heel lang aan atletiek, Justin sinds zijn zesde, Joyce sinds haar zevende. Ze zijn allebei meerkampers, vertellen ze. Ze combineren het met studie en werk. Joyce is bezig met haar master klinische neuropsychologie. Justin heeft zijn master statistics & data science al behaald en is nu bezig met een PhD, voorheen promoveren, waarbij hij onderzoek doet en werkt.

Hoe zijn ze bij framerunning terecht gekomen? ,,We zijn als atletiekvereniging benaderd”, vertelt Justin, die zes jaar bestuurslid was bij AV’47. ,,Revalidatiecentrum Basalt vroeg ons of we het wilden oppakken voor de regio. Wij vonden het een mooi initiatief. We willen een vereniging zijn waar iedereen kan sporten, ook mensen met een beperking.” Via het revalidatiecentrum werden drie kinderen uit de regio aangemeld. Joyce stelde zich beschikbaar om de kinderen te trainen. Eerder had zij al pupillen lesgegeven, net als Justin die ook junioren trainde. ,,Ik was benieuwd wat er allemaal mogelijk zou zijn”, vertelt Joyce. ,,Ik heb filmpjes gekeken op YouTube en online oefeningen opgezocht. Met de kinderen kan ik best veel doen: van sprintjes trekken tot balwerpen.” Broer en zus vinden het heel positief dat framerunning een vast onderdeel is geworden bij AV’47. ,,De vereniging maakt waar dat ze openstaat voor iedereen die wil sporten”, vindt Justin. Joyce ziet dat haar groep het naar de zin heeft. ,,Niet alles lukt meteen, maar ze kunnen bewegen, je ziet soms echt verbetering. Dan zijn ze heel blij en ik ook, want daar doe je het voor.”

De framefietsen zijn in bruikleen gegeven door Basalt, zodat de kinderen eerst konden oefenen. Inmiddels hebben zij eigen fietsen. ,,Als vereniging wilden wij ook graag zelf fietsen hebben, materiaal waarop nieuwe framerunners kunnen oefenen. We zijn superblij met onze gesponsorde fietsen.”

‘Positief dat framerunnning vast onderdeel is geworden’