Toosten op brancheopleiding

Algemeen
Blije gezichten op de Natuurtuin in Boskoop, waar de brancheopleiding wordt afgetrapt door Mariëlle Gooijaers, Lorinda de Winter, Peet Stolwijk en Claudia Chi (vlnr).
Blije gezichten op de Natuurtuin in Boskoop, waar de brancheopleiding wordt afgetrapt door Mariëlle Gooijaers, Lorinda de Winter, Peet Stolwijk en Claudia Chi (vlnr). (Foto: Morvenna Goudkade)

Feestelijk momentje in Boskoop, afgelopen donderdag. Op Natuurtuin De Veenmol is de aftrap gehouden van de gloednieuwe brancheopleiding voor de boomkwekerij. Het gaat heel goed met de sector, maar daardoor stijgt ook de vraag naar vakbekwaam personeel. De nieuwe opleiding, die in september van start gaat, is gericht op mensen die al werkzaam zijn in de boomteelt.

Morvenna Goudkade

BOSKOOP - Tussen het weelderig groen op de Natuurtuin heft vakdocent Peet Stolwijk het glas met Claudia Chi, regiodirecteur Greenport bij Wellantcollege. Ook scholingsconsulent Mariëlle Gooijaers van Talentboom Boomkwekerij en opleidingsmanager Lorinda de Winter van Wellant zijn aanwezig.

De brancheopleiding is landelijk ontwikkeld door Talentboom en wordt op diverse plaatsen in Nederland aangeboden. Daarbij is het lesprogramma per regio afgestemd. Er zijn meerdere partijen bij betrokken: brancheorganisaties als LTO en Anthos, vakbonden FNV en CNV, onderwijsorganisaties als Wellantcollege én de boomkwekers zelf. Zij zijn vertegenwoordigd door een klankbordgroep van kwekers.

Waarom er een brancheopleiding gewenst is? ,,Er is enorme vraag naar, zowel bij kwekers als bij medewerkers”, zegt Peet Stolwijk. ,,Vakbekwame medewerkers zijn hard nodig, maar als je al op de kwekerij werkt, ga je niet snel weer terug naar school. Hoe mooi is het echter als je van productiemedewerker kan doorgroeien naar medewerker boomkwekerij of meewerkend voorman?”

De brancheopleiding is praktisch ingericht en prima te combineren met een bestaande baan op de kwekerij, zegt Stolwijk. ,,Je hebt een halve dag per week les en een paar keer een praktijkdag. Het gaat om puur vakgericht bezig zijn. Je zit niet in een klaslokaal, want we geven de lessen op locatie bij bedrijven. Het gaat daarbij om vakdocenten, zoals ikzelf, aangevuld met vakspecialisten uit de sector.”

Een brancheopleiding is een ‘andere manier’ van onderwijs, legt de docent uit. ,,Je kunt jezelf altijd blijven ontwikkelen. En daarmee verder komen. Een leven lang leren dus.”

Wat er allemaal voorbijkomt in de opleiding? Denk aan teelt en kweekmethoden, bodems en grondsoorten, gewasverzorging en gewasbescherming, rooien en verpakken. Maar ook kwaliteitscontrole, onderhoud, registratie en verantwoording.

De inschrijving voor de opleiding is inmiddels geopend.

‘Vakbekwame medewerkers zijn hard nodig in boomkwekerij’