Tuinbouw Battle gaat van start!

Algemeen
De leerlingen van groep 8 van De Akker, in het midden Isis, Krista, Jesslyn en Lieke, gaan de komende tijd de aardbeien opkweken.
De leerlingen van groep 8 van De Akker, in het midden Isis, Krista, Jesslyn en Lieke, gaan de komende tijd de aardbeien opkweken. (Foto: Morvenna Goudkade)

Onder het motto Tuinbouw Battle gaan kinderen op basisscholen in Boskoop, Alphen en Reeuwijk ‘kweken in de klas’. Het is een initiatief van de Greenport regio Boskoop, al gaan de kinderen geen tuinplanten kweken, maar aardbeien. Dinsdag was het de beurt aan De Akker in Boskoop.

Morvenna Goudkade

BOSKOOP - Kids lijken tegenwoordig wel kleine groentekwekers en mini-hoveniers. Ze gaan van schoolmoestuin naar buurtmoestuin, ontwerpen groene schoolpleinen, planten overal bomen, gaan naar het tiny forest en nu weer aardbeien kweken in de klas. Maar, ze lijken er geen genoeg van te krijgen. Op het schoolplein van De Akker aan de Populierenhof staan de leerlingen van groep 8 in de startblokken om met de aardbeienplantjes aan de gang te gaan. Vanuit de Boskoopse Greenport zijn Helma van der Louw en Gert Rijkaart aanwezig om uitleg te geven en de plantjes uit te delen. Eerst krijgen alle kids een groene bloempot. Daar moeten ze hun naam op zetten, want daarin komt hun aardbeienplant. Jesslyn van Doorn, Lieke Beukenkamp en Isis van der Vlugt (allemaal 11) staan giechelend hun namen op te schrijven, samen met Krista van Echtelt (12). ,,Wat is eigenlijk de battle?”, wil Krista weten. ,,We gaan strijden tegen andere groepen en scholen”, roept Isis. De meiden willen hun aardbeien gaan verkopen voor een goed doel. Maar zover is het nog niet, eerst moeten ze de plantjes gaan opkweken. ,,Ik ga ze heel veel liefde geven”, belooft Jesslyn. Alleen liefde? ,,Nou, ook water, haha.” Lieke is optimistisch. ,,Ik denk dat wij gaan winnen.”

Klasgenoten Lars Korver, Floris Venema, Thomas Fase en Eddy van Eijk komen ook even bij de meiden kijken. De boys zijn ook positief. ,,Wij hebben veel kinderen uit kwekersfamilies in de klas, dus we gaan die planten lekker laten groeien.”

Teeltexpert Gert Rijkaart verwacht dat dat half juni de aardbeien geoogst kunnen worden. De kinderen mogen hem de komende tijd tips en advies vragen. Hoeveel water moeten ze hebben? En wat te doen bij gele blaadjes of vlekken op de plantjes? De Tuinbouw Battle is ook bedoeld om kinderen te interesseren voor studie en werken in het groen. De juffen van groep 8, Arlet van den Hoogen en Inez Moons, vinden het een leuk initiatief. ,,Het sluit aan bij ons Groen moet je doen-project: bewust zijn over duurzaamheid, landbouw, tuinbouw en voeding. Waar komen de producten vandaan? Telen en verkopen, dat leren ze hierbij.”

‘Ik ga de plantjes heel veel liefde geven. En ook water, haha’