Vol programma ‘Mijn monument is jouw monument’

Cultuur
Ook de Historische Vereniging Alphen aan den Rijn houdt op Open Monumentendag allerlei activiteiten, waaronder een inloopmiddag Stamboomonderzoek.
Ook de Historische Vereniging Alphen aan den Rijn houdt op Open Monumentendag allerlei activiteiten, waaronder een inloopmiddag Stamboomonderzoek. Foto: Historische Vereniging Alphen aan den Rijn

ALPHEN AAN DEN RIJN - Vorig jaar kon het door corona niet doorgaan: Open Monumentendag. Maar dit jaar gaat het wel lukken: op zaterdag 11 september worden in de verschillende kernen van de gemeente Alphen aan den Rijn tal van monumenten opengesteld voor het publiek. Dit keer is het landelijke thema ‘Mijn monument is jouw monument’. 

Kerken, molens en panden zijn te bezoeken, maar er worden ook historische rondleidingen gehouden en er is een fietstocht. Ook dit keer is er een mooi en vol programma samengesteld. 

“Mijn monument is jouw monument is dit jaar het landelijk thema van Open Monumentendag. Dit is een mooi thema na een strenge tijd van coronamaatregelen. Het slaat op delen en iets van ons samen, gastvrijheid en inclusie, dat alles in gebouwen en plaatsen waar mensen soms al eeuwen samenkomen voor verschillende doeleinden”, stelt het bestuur van de Stichting Open Monumentendag Gemeente Alphen aan den Rijn. 

Trots

“Open Monumentendag op zaterdag 11 september organiseren we nu heel doelbewust. Onder het motto ‘we doen wat kan en nog een beetje meer’. We zijn trots op onze monumenten, ook in de kernen van onze gemeente. We willen die trots en de kennis met iedereen delen. Gaat u er eens op uit, voor een fietstochtje, een wandeling, een gebouw, een buitenlocatie, het programma erbij of een mooi orgel en een orgelconcert. Verwonder u over het mooie, zo dichtbij!”

‘Ga erop uit en verwonder u over het mooie, zo dichtbij!’

Zaterdag 11 september is het ook mogelijk om aan een gratis rondleiding van het Historisch Genootschap Koudekerk mee te doen. 

De eerste rondleiding start om 11.00 uur bij Eetcafé De Hoek en gaat in westelijke richting. De tweede rondleiding start om 14.00 uur ook bij Eetcafé De Hoek en gaat in oostelijke richting. Aanmelden: vooraf via info@historischgenootschapkoudekerk.nl met opgave van gewenst tijdstip en aantal personen.

Op zaterdag 11 september wordt ook een inloopmiddag Stamboomonderzoek gehouden. “De werkgroep Genealogie van de Historische Vereniging Alphen zit klaar vanaf 13.00 uur om de helpende hand te bieden bij de zoektocht naar uw eigen verborgen verleden, naar voorouders en hoe zij leefden, welk werk zij deden.” 

Niet alleen genealogie op deze Open Monumentendag, maar ook extra wandelingen met uitleg over de historie vanaf de Romeinse tijd onder begeleiding van de stadsgidsen. Deze staan gepland om 11.00 en 14.00 uur en ook hieraan zijn geen kosten verbonden. Begin- en eindpunt in De Vergulde Wagen aan de Van Boetzelaerstraat 48 in Alphen aan den Rijn. Voor deze activiteiten geldt: vooraf opgeven om verzekerd te zijn van een plaatsje is prettig. Dit kan via e-mail deverguldewagen@hetnet.nl. Bovendien is hier de tentoonstelling ‘Middenstanders, speciaal kruideniers en slagers’ te bezoeken, uiteraard met inachtneming van de geldende coronamaatregelen. Een activiteit die ook zwaar geleden heeft door de pandemie was de viering van 75 jaar bevrijding, aldus het bestuur van de Stichting Open Monumentendag. “U kunt in een aantal lokale musea en oudheidkamers nog tentoonstellingen over de Tweede Wereldoorlog bekijken. Mede gebaseerd op deze exposities is er in alle kernen van de gemeente Alphen aan den Rijn een fietsroute langs historische locaties tijdens de Tweede Wereldoorlog uitgezet. De route voert dus door de gehele gemeente, maar u kunt natuurlijk ook een deel ervan fietsen. Deze fietsroute is gemarkeerd door hekken met banners of borden. De route is op de app Viewranger te vinden.” Alle informatie via: openmonumentendagalphenaandenrijn.nl.