Resultaten onderzoek Koningin Julianabrug eind deze maand bekend

Nieuws
Eind deze maand moet het onderzoek op de mat liggen.
Eind deze maand moet het onderzoek op de mat liggen. Foto: archief

ALPHEN AAN DEN RIJN- De onderzoeken, zoals betonboringen en metingen van de Koningin Julianaburg in Alphen, zijn grotendeels uitgevoerd, maar nog niet alle resultaten van de metingen zijn bekend. De oplossingsrichtingen voor het definitieve herstel van onderdelen van de brug worden eind oktober voorgelegd aan het college van burgemeester en wethouders.

Tijdens de geplande werkzaamheden aan de Koningin Julianabrug in de zomer van dit jaar is schade aan het voet- en fietspad ontdekt. Het voet- en fietspad was hierna kortdurend afgesloten. Door het aanbrengen van tijdelijke maatregelen kan alle verkeer veilig gebruik maken van de Koningin Julianabrug in beide richtingen.  

Royal Haskoning DHV voert in opdracht van de gemeente onderzoek uit naar het ontstaan van de schade en naar de herstelmaatregelen die nodig zijn.

Lekkage

Er is voor alle volledigheid technische inspectie aan andere onderdelen van de Koningin Julianabrug uitgevoerd.  

Op basis van de verzamelde informatie worden de waarschijnlijkste oorzaken van de schade bepaald en reikt Royal Haskoning DHV oplossingsrichtingen aan voor het definitieve herstel van onderdelen van de brug. De oplossingsrichtingen worden eind oktober 2021 voorgelegd aan het college van burgemeester en wethouders en vervolgens ook aan de gemeenteraad. 

Tijdens geplande werkzaamheden aan de Julianabrug was in augustus een scheur in het fietspad ontdekt. Aanleiding voor deze werkzaamheden was een plaatselijk verslechterde slijtlaag en een eerder geconstateerde lekkage. In 2014 werd besloten tot grondige renovatie.