‘Met fotografie kan ik mijn hoofd leegmaken’

Nieuws
Linda Moseman houdt enorm van natuurfotografie. Zo fotografeerde ze deze ijsvogel. "Deze foto klopt voor mij."
Linda Moseman houdt enorm van natuurfotografie. Zo fotografeerde ze deze ijsvogel. "Deze foto klopt voor mij." (Foto: Morvenna Goudkade)

HAZERSWOUDE-DORP – Ze maakte altijd al de familiekiekjes, de foto’s bij de buurtbarbecue en bij diploma-uitreikingen. Linda Moseman (58) had een compact-camera en vond het leuk om plaatjes te schieten. Tegenwoordig is dat anders, de Hazerswoudse is serieus bezig met natuurfotografie. Vorige week was haar werk te zien tijdens de kunstroute in Boskoop. Wanneer komt de solo-expositie?

Door: Morvenna Goudkade

Linda moet erom lachen: “Nou, helemaal alleen exposeren lijkt me best eng. Ik zat nu bij de expositie van de Boskoopse Fotoclub, dat vond ik prima.” Collega’s zeggen weleens dat ze moet meedoen aan de fotowedstrijden van National Geographic, maar dat wuift ze weg. “Nee hoor, dan moet je iedereen op Facebook oproepen om op je te stemmen. Dat is niets voor mij.” Toch is fotografie inmiddels meer dan een hobby, het is een passie, zegt ze zelf ook. “Ik geniet er heel erg van. En ik wil steeds beter worden, ik wil veel leren.”

Linda groeide op in Noord-Holland en woonde later met haar gezin in Waddinxveen en Hazerswoude. “Ik was goed in taal en ben een secretaresseopleiding gaan volgen”, vertelt ze. Ze werkt als managementondersteuner bij Yuverta, het voormalige Wellantcollege, voor de vestigingen Boskoop, Alphen en Gouda. Negen jaar geleden begon ze ‘serieus’ te fotograferen. “Tijdens een reis naar Jordanië heb ik iemand ontmoet, die net als ik van fotograferen hield. Door samen onze hobby te delen, ben ik steeds meer gaan fotograferen. We zijn nu partners en gaan vaak samen de natuur in. We houden allebei van natuurfotografie.” Linda werd ook lid van de Boskoopse Fotoclub. “Ik vind het heel leuk. Je bent met gelijkgestemden en je leert van elkaar.”

Als het even kan, gaat ze elk weekend fotograferen. “Het is mijn favoriete grote hobby, Met fotografie kan ik mijn hoofd leegmaken. Je moet focus hebben. Het gekke is: ik kan heel onrustig zijn, maar toch zomaar vier uur lang stilletjes in een vogelhut zitten.” Inmiddels fotografeert ze het jaar rond in de natuur: vogels, vlinders, rupsen, paddenstoelen “Ik ga met de seizoenen mee”, zegt Linda. “Het is heel leuk om een doel te hebben. Nu ben ik op zoek naar de rups van de meriansborstel. Een onooglijke nachtvlinder, maar de rups is prachtig, met geweldige kleuren. Ook fotografeer ik momenteel veel paddenstoelen.”

Ze houdt van natuurfotografie, maar dan gedetailleerd. “Geen compleet heidelandschap, maar liever een enkel heidetakje. Ik houd van details. Wat ik zou fotograferen in het Rosarium? Niet het hele park, ik zou één mooie roos uitkiezen.”  Linda vertelt dat ze tegenwoordig ‘kijkt in foto’s’: “Dat is wat fotograferen voor mij betekent: iets creëren wat er nog niet is. Ik denk uit hoe ik het wil doen, de hoek, de belichting. Ik wil er iets bijzonders van maken. Het is geweldig om wat je in je hoofd hebt, op de foto te krijgen.” 

Inmiddels maakt ze ook uitstapjes naar fine art photography, kunstzinnige beelden met allerlei objecten. “Dan is het slecht weer en kan ik niet naar buiten om te fotograferen, maar dan begint het toch te kriebelen, dan wil ik toch iets doen.” 

Ze heeft een paar uitvergrote foto’s meegenomen, waaronder een beeld van een ijsvogel. Wat betekent die foto voor haar? “Ik ben er wel trots op. Ik zat bij de Noord Aa in Zoetermeer achter een scherm, toen kwam dit jonge mannetje. Hij heeft wel twintig minuten voor me geposeerd. Ik vind dat de foto klopt, de vogel en de achtergrond.”

Dit is de rubriek Rosarium Gesprekken, deel 358