Muzikale bloemen en rolstoeltrampoline

Nieuws
Een muzikale bloem wordt uitgetest door Ivy en Dean van Herk en Ratna Griffioen, samen met wethouder Gert-Jan Schotanus.
Een muzikale bloem wordt uitgetest door Ivy en Dean van Herk en Ratna Griffioen, samen met wethouder Gert-Jan Schotanus. Foto: Morvenna Goudkade

BOSKOOP – Muzikale bloemen, trainingstoestellen voor senioren, een calisthenicspark, maar ook een draaimolen en trampoline voor rolstoelers. De nieuwe beweeg- en beleefroute in Boskoop is bedoel voor iedereen, jong en oud, met en zonder beperking. Woensdag 20 oktober is de route feestelijk geopend. 

Morvenna Goudkade

Omdat de opening valt op de verschijningsdag van deze krant, gaan we al iets eerder een kijkje nemen, samen met betrokken wethouder Gert-Jan Schotanus. 

De beweeg- en beleefroute valt onder het Speelruimteplan van de gemeente Alphen. Voor speelmomenten zijn er wijkplekken, buurtplekken en kleine blokplekken. Het idee is een openbare sport- en beleefvoorziening voor iedereen, met maatwerk voor de verschillende kernen. 

De route loopt van zorgcentrum Floravita over de Boezemlaan door het fietstunneltje naar het Zwarte Pad. Ook een speelplek aan het einde van de Mendelweg hoort erbij, die is rolstoelvriendelijk gemaakt. 

Beleving

Volgens de gemeente gaat het om ‘sporten, natuur en beleving’. Vanaf Floravita naar de fietstunnel kom je zeven toestellen tegen, afwisselend voor beweging of beleving, zoals klankschalen, toestellen voor oog- /handcoördinatie, het trainen van armen en schouders, ook geschikt voor senioren. In de tunnel zelf is een warming-up circuitje aangegeven, op het voetpad door de tunnel heen. Opgewarmd en wel kom je dan bij het calisthenicsveld. Met battle rope en stangen voor een sportieve workout. 

Boskoper Bart van Herk (35) is alvast lekker bezig. Het is herfstvakantie, maar helemaal niet sporten? Dat is voor de beweegcoach geen optie. Hij heeft een paar voetbalvrienden van Floreant meegebracht en kinderen Dean (10) en Ivy (6). Muziek met opzwepende beats zorgt voor extra power bij de training. “Prima zo”, vindt Van Herk. “Ik ben hier voor het eerst, maar zeker niet voor het laatst.”

‘Voor het eerst, maar niet voor het laatst’

Ook voorbijgangster Ratna Griffioen (43) is enthousiast. Ze loopt met hond Bailey en zou zo meedoen zegt ze. “Supergaaf. Ik heb zelf ook al wat dingen geprobeerd. De natuurspeeltuin, hier tegenover, vind ik ook zo leuk. Ik ben zelfs stiekem met de kabelbaan gegaan, haha.” Griffioen woont pas drie maanden in Boskoop, vertelt ze, maar ze vindt het fantastisch. “Ik kom van de Veluwe. Daar heb je dan wel bos, maar al die dingen zoals hier, die heb je daar niet, hoor.” 

Het lokale bos zoekt ze ook op, zo blijkt. “Ik ga naar het Gouwebos en naar het Bentwoud. Ik heb een hond, hè? Ik kom overal.” Griffioen heeft de muzikale bloemen nog niet uitgetest. De kinderen ook niet, dus begeeft het gezelschap zich gezamenlijk naar de gele bloem. Verderop staat ook nog een blauwe. “We zijn heel benieuwd wat iedereen ervan vindt”, zegt Schotanus. “De bloemen staan nu nog maar op twee plekken, hier in Boskoop en in de wijk Kerk en Zanen in Alphen.” Nikki Houdijk (17), die langs loopt met vader Wilfred, is wel positief. “Ik heb ze al uitgeprobeerd.” De bloemen lenen zich goed voor een kort intermezzo tijdens een wandelingetje, al dan niet met de hond. Een oudere dame met rollator is nog een beetje huiverig. “Ik weet nog niet of het ook iets voor mij is, hoor.” Om duidelijk te maken waar de toestellen voor dienen, komt er uitleg bij, belooft de wethouder.

Intussen lijkt de wijkplek aan de Mendeweg wel een compleet sportpark. Niet alleen een state of the art voetbalkooi, maar ook een extra lange kabelbaan, tafeltennis, peuterspeelplek en de nieuwe rolstoeltoegankelijke draaimolen en trampoline. Wie benieuwd is hoe dat er uit ziet, kan een kijkje nemen, Alles is openbaar toegankelijk.

Boskopers kunnen zich vanaf nu uitleven in het calisthenicspark.