Toch landelijk vuurwerkverbod 2021

Algemeen
Landelijk vuurwerkverbod voor 2021-2022.
Landelijk vuurwerkverbod voor 2021-2022. (Foto: Nick Gesell)

REGIO - Net als vorig jaar mag er tijdens de jaarwisseling geen vuurwerk worden afgestoken door particulieren. Dit laat het demissionaire kabinet vandaag weten. Diverse politieke partijen, te weten GroenLinks en Partij voor de Dieren, pleitten al eerder voor een tijdelijk vuurwerkverbod. Voornaamste reden is om de zorg tijdens de coronacrisis te ontlasten.

Eerder liet het kabinet nog weten dat er geen landelijk vuurwerkverbod kwam, en dat burgemeesters zelf konden bepalen per gemeente om een vuurwerkverbod in te stellen. De burgemeesters, verenigd in het Veiligheidsberaad, schreven gisteravond al een brief aan minister Grapperhaus dat zij juist pleiten voor een landelijk verbod in plaats van het gedecentraliseerd plaats te laten vinden. Het zou inhouden dat burgemeesters zelf per gemeente een vuurwerkverbod mogen invoeren. Hier is het Veiligheidsberaad dus op tegen. 

Slechte timing

Voor vuurwerkleveranciers is de bekendmaking van dit verbod uiterst slecht getimed. Deze week is al begonnen met het bevoorraden van winkels door heel het land. Normaal gesproken begint dat al rond 1 november, maar wegens onzekerheden was daar al later mee gestart. Demissionair premier Mark Rutte zegt toe dat de vuurwerkleveranciers in het geval van een vuurwerkverbod op financiële compensatie kunnen rekenen.

Daling slachtoffers

Uit een evaluatie van de afgelopen jaarwisseling door VeiligheidNL, gebaseerd op cijfers van de spoedeisendehulpafdelingen van ziekenhuizen en de huisartsenposten, bleek dat het aantal vuurwerkslachtoffers met 70 procent was gedaald ten opzichte van voorgaande jaren.


Ook dit jaar mogen consumenten en particulieren geen vuurwerk afsteken. (foto: Markus Marcinek via Pixabay )