Wereldlichtjesdag op 12 december: steek een kaarsje aan voor een overleden kindje

Algemeen
Op zondag 12 december is het Wereldlichtjesdag.
Op zondag 12 december is het Wereldlichtjesdag. (Foto: Valeria Boltneva - Pexels)

REGIO – Op 12 december is het weer Wereldlichtjesdag. In 1997 werd deze dag in het leven geroepen om overleden kinderen te herdenken – inmiddels overal ter wereld. 

Elke tweede zondag in december wordt stilgestaan bij kindjes die om welke reden dan ook zijn komen te overlijden. Dit jaar is dat dus op 12 december.

Over Wereldlichtjesdag

De dag ontstond oorspronkelijk in Amerika, als World Wide Candle Lighting. Inmiddels hebben diverse landen de dag overgenomen, waardoor er wereldwijd om 19.00 uur lokale tijd op de tweede zondag van december zee van licht ontstaat. Omdat we allemaal in andere tijdzones leveren, is het op 12 december eigenlijk dus de hele dag één grote bonk licht op de wereld.

‘Precious Child’

Tijdens Wereldlichtjesdag wordt het speciaal voor deze dag geschreven nummer ‘Precious Child’ op diverse locaties gedraaid. In Nederland wordt het beeld ‘Altijd Hier’ van kunstenares Marianne den Otter op een mooie plek gezet in Apeldoorn, als symbool van deze speciale dag. 

Ook meedoen?

Ook in Nederland worden diverse herdenkingsdiensten gehouden. Op www.wereldlichtjesdag.nl/locatie kun je precies zien wat er in jouw regio of gemeente gebeurt. 

Natuurlijk kun je op 12 december ook thuis een kaarsje branden om kinderen in jouw eigen omgeving te herdenken.