Branden en opgeblazen afvalbakken: ‘Niet normaal’

Algemeen
Op het Raadhuisplein in Boskoop werden door straattuig tijdens de jaarwisseling afvalbakken opgeblazen.
Op het Raadhuisplein in Boskoop werden door straattuig tijdens de jaarwisseling afvalbakken opgeblazen. ((Foto: Morvenna Goudkade))

REGIO – Een rustige jaarwisseling? Nee, dat kunnen ze niet zeggen bij politie en brandweer. Straattuig zorgde voor vuurwerkoverlast, branden en opgeblazen afvalbakken, zoals in Boskoop. De brandweer had iets minder incidenten dan de vorige keer, de politie had het echter veel drukker. “We zijn niet fysiek belaagd”, zegt plaatsvervangend politiechef Iris van Tulder. “Geen gewonden bij de politie, maar fijn werken kun je het niet noemen. De jaarwisseling is altijd heel spannend voor ons.”

Morvenna Goudkade

Van Tulder, rechterhand van teamchef John Nieumeijer, reageert op het vele vuurwerk tijdens nieuwjaarsnacht. “Het algemene vuurwerkverbod is door de inwoners massaal aan de laars gelapt”, zegt de politievrouw, die haar verbazing uitspreekt over het totaal niet naleven. “Het vuurwerkverbod is volledig genegeerd. Veel mensen bleken niet bereid om zich aan de regels te houden.” 

‘Politiemensen hebben ook gezinnen en hopen heelhuis thuis te komen’

Tijdens de jaarwisseling heeft de politie niet kunnen controleren, zegt Van Tulder. “Het was te druk met brandjes en incidenten.” De politie moest bij 43 incidenten ingrijpen, tegen 26 vorig jaar.” Dat de politie zich niet onveiliger heeft gevoeld, dat is meteen het enige positieve. “Vorig jaar zijn we nog wel fysiek belaagd, dit jaar niet. Het was nu beheersbaar druk, al blijft het niet normaal, natuurlijk.” 

In de gemeente Alphen aan den Rijn moesten de hulpdiensten flink aan de bak tijdens de nieuwjaarsnacht. Er waren meerdere heftige woningbranden in Alphen, veroorzaakt door vuurwerk. Ook waren er diverse voertuigbranden, waaronder een caravan in Hazerswoude-Dorp, en twaalf andere brandmeldingen. In Boskoop moest de ambulance uitrukken voor een incident aan de Burgemeester Colijnstraat; hier zou iemand uit een raam gevallen zijn.

Volgens politiechef Van Tulder waren agenten gegroepeerd aanwezig in de wijken en dorpen. De politiemensen hebben wachtgelopen op plekken waar overlast verwacht werd, zoals in de Boskoopse Snijdelwijk. Toch ging het soms alsnog mis, zoals op het Raadhuisplein in Boskoop. Daar werden in de nieuwjaarsnacht drie afvalbakken opgeblazen met vuurwerk. Het plein, voor het gerenoveerde oude gemeentehuis, bood op nieuwjaarsdag een desolate aanblik. Verwrongen metaal, bergen vuurwerkafval en overal troep. Passanten spraken hun afschuw erover uit. De piketdienst van de gemeente Alphen gaf dezelfde dag nog opdracht om de boel zoveel mogelijk op te ruimen. “Dat doen wij altijd bij vandalisme in de openbare ruimte, waarbij gevaarlijke situaties kunnen ontstaan”, zegt een woordvoerder van de gemeente. 

Politiechef Van Tulder is blij dat haar mensen ongeschonden uit de strijd zijn gekomen. “Deze mensen hebben ook partners en gezinnen en hopen heelhuids thuis te komen.” Ondanks de drukte hebben de agenten elkaar soms ook nog gelukkig nieuwjaar kunnen wensen, zegt de politievrouw. “De teams die in de verschillende kernen van Alphen hebben gewerkt, konden elkaar soms ook even de beste wensen overbrengen. Al was dat vanwege de drukte niet altijd mogelijk.”

Champagne en oliebollen? Nee, dat zat er niet in voor de politiemensen. “Wel zijn we voorafgaand aan de jaarwisseling door diverse ondernemers op het bureau verwend met heel veel oliebollen. Maar tijdens de nieuwjaarsnacht is iedereen ingezet in de wijken en dorpen.” 

Was het in Alphen nog ‘beheersbaar druk’, elders in Veiligheidsregio Hollands Midden was dat anders. Zo moest in Moordrecht en Nieuwveen tijdens de jaarwisseling de ME worden ingezet.