Zorgen over aanleg brom-fietspad ITC Terrein

Algemeen
De voorstelling van het fietspad in het beeldkwaliteitsplan uit 2010
De voorstelling van het fietspad in het beeldkwaliteitsplan uit 2010

BOSKOOP - Bewoners van Hazerswoude en Boskoop zijn bezorgd over de aanleg van een brom-fietspad tussen Voorweg en het ITC terrein. De aanleg van het 3,5 meter brede fietspad is al begonnen en de bewoners maken zich grote zorgen over de verkeersveiligheid van fietsers.

Het gaat om de fiets-bromverbinding tussen de Voorweg en de uiterste noordwesthoek van het ITC terrein. De aanleg van dit pad zou, volgens het Beeldkwaliteitsplan vrijliggend en landschappelijk worden ingepast. Nu is vooralsnog onduidelijk hoe de laatste twee kilometer over het ICT-terrein precies ingevuld gaat worden om het vrijliggende fietspad langs de Hoogeveenseweg naar Bentwoud te bereiken. “Dit is een afstand van ruim twee kilometer, waar geen enkele voorziening voor fietsers is. De tweede ITC uitgang, naar de Roemer, is ’s avonds en in de weekenden afgesloten met een hek”, schrijft Paulus van der Valk. “Men kan daar dan alleen via het trottoir het terrein verlaten.”

Op het ITC terrein is, zeker in het ‘seizoen,’ bijzonder intensief vrachtverkeer; veelal met 25,5 meter lange, zogenoemde LZV-combinaties. Overheidsbeleid is om deze extra lange vrachtwagens slechts bij uitzondering toe te laten op wegen zonder gescheiden stroken voor fietsverkeer. “Dit alles terwijl er een prachtig, veilig en vrij liggend fietspad langs de Voorweg en Roemer ligt, waar door schoolgaande jeugd intensief gebruik van wordt gemaakt. We moeten er niet aan denken dat de nieuwe route korter is.” 

Wat de bewoners tevens verwonderd is dat het nieuwe brom-fietspad verlicht gaat worden door de zelfde lantarenpalen die langs de Oostvaart zijn verwijderd omdat ze het landschap zouden ontsieren. In een reactie zegt de gemeente Alphen aan den Rijn dat ze zullen nadenken over de wijze waarop duidelijk kan worden gemaakt dat het pad niet bedoeld is voor recreatief verkeer. Volgens de bewoners voldoet op deze wijze het hele ontwerp niet aan het bestemmingsplan; dat voorziet in een ‘recreatieve-ecologische verbinding’, vanzelfsprekend voor àl het fietsverkeer. “Nu lijkt het een soort doelgroepstrook voor woon-werk brom-fietsers naar het ITC terrein te worden. Hier is nooit over gesproken of beslist. In dit kader gezien zou het raadzaam zijn de voorgenomen plannen nog eens goed tegen het licht te houden, voordat er onverhoopt ongelukken gebeuren”, aldus Van der Valk.

Afbeelding