Woubrugger Hans Vijlbrief naar hoogste politieke kringen

Algemeen
Hans Vijlbrief wordt Staatssecretaris Mijnbouw
Hans Vijlbrief wordt Staatssecretaris Mijnbouw (Foto: PR LinkedIn pagina van Hans Vijlbrief)

WOUBRUGGE – Vanaf zijn allereerste baan dient Woubrugger Hans Vijlbrief ‘de publieke zaak’, zoals dat zo mooi heet. Als ambtenaar heeft hij veel verschillende functies gehad en deze week werd bekend, dat Vijlbrief Staatssecretaris van het nieuwe ministerie van Mijnbouw wordt. 

De belangrijkste taak van dit ministerie is het behandelen van de aardbevingsproblematiek, dat tot nu toe viel onder de verantwoordelijkheid van de minister van Economische Zaken. Een inwoner van Woubrugge zit dus in het nieuwe kabinet in het centrum van de macht. De hoogste tijd, om wat meer over Vijlbrief te weten. Uit dat onderzoek komt naar voren, dat Vijlbrief (58) veel ervaring heeft in het onderhandelen en praten met mensen. Echte vijanden heeft hij niet gemaakt en als fervent Feyenoord-supporter heeft hij het afgelopen jaar ook goed kunnen samenwerken met minister Kajsa Ollongren, die samen met haar twee zonen een vaste plek op de tribune van Ajax heeft.

In nieuwe kabinet als staatssecretaris Mijnbouw

Vijlbrief woont met zijn vrouw in Woubrugge en samen hebben ze een zoon en een dochter. Zijn wieg stond in 1963 in Voorschoten; zijn vader was destijds verkoopmanager bij drankenfabrikant Riedel. Vijlbrief behaalde in 1981 zijn atheneumdiploma aan het Visser ‘t Hooft Lyceum, waarna hij zes jaar later afstudeerde aan de opleiding Algemene Economie aan de Vrije Universiteit Amsterdam (VU). In 1992 promoveerde hij op diezelfde universiteit. Op deze universiteit ontmoette hij overigens ook zijn vrouw Manouche Hetzler. Dat jaar begon voor Vijlbrief het werkzame leven. De eerste jaren als Econoom op het Ministerie van Economische Zaken, waar hij al gauw carriere maakte. Na een uitstapje naar het Centraal Planbureau, waar Vijlbrief amper een jaar onderdirecteur was, zette hij zich het eerste decennium van deze eeuw in als bijzonder hoogleraar Economische Politiek aan de VU. Terwijl hij tegelijkertijd in hoge functies werkte op de Ministeries van Economische Zaken en Financiën. 

In 2018 werd Vijlbrief voorzitter van de Eurogroepwerkgroep en twee jaar later volgde hij de afgetreden Staatssecretaris Menno Snel op die dit moest doen vanwege de toeslagenaffaire. Vlak voor zijn beëdiging als Staatssecretaris van Financiën zei hij dat hij de Belastingdienst ‘weer saai’ wilde maken. 

Vijlbrief haalde de bezem door de belastingdienst

Hij haalde de bezem door deze organisatie. Het compenseren van mensen wordt ook onderdeel van zijn functie als staatssecretaris Mijnbouw. In dit geval gaat het om de inwoners van Groningen, van wie de huizen beschadigd zijn door aardbevingen. Deze aardbevingen worden veroorzaakt door de gaswinning; omdat gas uit de grond wordt gehaald, ontstaan er ondergrondse holtes en hierdoor begint de grond te verzakken. De komende jaren zal Vijlbrief er nog een hele kluif aan hebben om alle schadeslachtoffers op zo’n manier financieel te compenseren, dat iedereen ook echt tevreden zal zijn. Zijn nieuwe functie begint op 10 januari, wanneer de nieuwe regering wordt geïnstalleerd. 

Als lijstduwer voor komende verkiezingen

Naar verwachting blijft Vijlbrief gewoon in Woubrugge wonen. Hij staat namelijk als lijstduwer op de D66-lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen. Mocht hij met voorkeurstemmen gekozen worden als raadslid, dan ligt het niet in de verwachting dat Vijlbrief zijn baan als Staatssecretaris Mijnbouw gaat inruilen voor een positie in de gemeenteraad van Kaag en Braassem.