Boskopers klimmen in de pen tegen onrecht

Nieuws
Inwoners uit Boskoop schreven ook voor de Write for Rights-actie van Amnesty.
Inwoners uit Boskoop schreven ook voor de Write for Rights-actie van Amnesty. (Foto: Amnesty Boskoop)

BOSKOOP- Tijdens de jaarlijkse Write for Rights-schrijfactie van Amnesty International in december hebben tientallen Boskopers brieven tegen onrecht geschreven. In totaal gaat het om 346 brieven en 165 kaarten. In heel Nederland zijn er meer dan 300.000 brieven en kaarten gestuurd.

Tijdens de jaarlijkse schrijfactie van Amnesty sturen mensen van over de hele wereld brieven tegen onrecht, zo stelt de organisatie. “Die brieven belanden in de brievenbus van machthebbers die mensenrechten schenden. Zo zetten we hen onder druk om onrecht te stoppen en geven we de mensen voor wie we actievoeren moed. Daardoor werden tientallen mensen vrijgelaten, werden rechtszaken heropend en kregen bedreigde mensen bescherming.”

China

Zij schreven onder andere voor Zhang Zhan uit China, veroordeeld tot 4 jaar gevangenisstraf omdat ze als burgerjournalist de waarheid vertelde over corona. Ook voor Mohamed Baker uit Egypte, opgesloten zonder proces omdat hij als mensenrechtenadvocaat opkwam voor mensen die onterecht in de gevangenis zitten.

Voorbeelden

De brieven werken volgens Amnesty. Zo is Nassima al-Sada uit Saoedi-Arabië vrijgelaten door de schrijfactie. Zij zat tweeënhalf jaar vast omdat ze zich inzette voor de rechten van vrouwen. Ook is er actie gevoerd voor milieuactivist Jani Silva uit Colombia, die is bedreigd. Zij liet weten: “Uit de grond van mijn hart zeg ik dat ik nog leef vanwege deze actie. Die heeft hen ervan weerhouden om mij te doden, omdat ze weten dat jullie er zijn.”

Voor meer informatie kunt u naar: www.boskoop.amnesty.nl.