Kringloop en scholieren: Project SPAT!

Nieuws
In samenwerking met het Groene Hart Lyceum Technasium heeft Stichting Kringloop Alphen Project SPAT! opgezet.
In samenwerking met het Groene Hart Lyceum Technasium heeft Stichting Kringloop Alphen Project SPAT! opgezet. ((Foto: aangeleverd))

ALPHEN AAN DEN RIJN - In een rap tempo volgen de versoepelingen elkaar op. Er komt een moment dat ook de spatschermen niet meer nodig zijn. Bijna iedereen heeft er in zijn of haar werkomgeving mee te maken. Maar wat gaat er dan mee gebeuren? Spatschermen zijn ongelofelijk onhandig om te vervoeren. Afvoeren kost geld. Ruimte om ze op te slaan is er waarschijnlijk niet. Maar Het Groene Hart Lyceum Technasium en Kringloop Alphen hebben een oplossing.

In samenwerking met het Groene Hart Lyceum Technasium heeft Stichting Kringloop Alphen Project SPAT! opgezet: SamenwerkingsProject Alphense kringloop en Technasium. Samen helpen zij de Alphense organisaties koste- en moeiteloos van hun spatschermen af. Hiermee willen ze voorkomen dat die spatschermen op de afvalberg terechtkomen. 

“Hergebruik is geen topprioriteit tijdens een pandemie, maar de verborgen bijwerking van corona, namelijk de ontstellende hoeveelheid afval die is geproduceerd, is een gigantische belasting voor het milieu”, aldus Stichting Kringloop Alphen aan den Rijn.

De Technasiumleerlingen van het Groene Hart Lyceum gaan in opdracht van Stichting Kringloop Alphen schooljaar 2021-2022 onderzoeken welke hergebruikmogelijkheden spatschermen bieden. 

De leerlingen gaan kijken welke toepassingen er voor plexiglasplaten zijn, wat voor bewerkingstechnieken er zijn, ze bedenken een product en gaan onderzoeken of er markt voor is. 

“Al doende leren zij over hergebruik en dat weggooien niet alleen doodzonde is, maar ook onnodig. Het gaat om het proces, niet om het eindresultaat, maar als er een kansrijk product ontstaat, dan zal dit exclusief via de winkels van Stichting Kringloop Alphen verkocht worden.”

Het team van Project SPAT! roept iedereen die spatschermen heeft en ervan af wil te bellen met 0172-422490. De kringloop haalt ze gratis op als de organisatie in gemeente Alphen aan den Rijn gevestigd is. “Uiteraard kunnen ze ook kosteloos zelf naar één van de inzamelpunten van Stichting Kringloop Alphen worden gebracht”, aldus de kringloop. 

Meer informatie over Project SPAT! is te vinden op de website www.kringloopalphen.nl, meer informatie over het Technasium vind je op www.technasium.nl.