Kaj Elhorst: ‘Een echte schrijver houdt nooit op’

Nieuws
Kaj Elhorst: ‘Zolang ideeën voor een verhaal of gedicht boven blijven komen, blijf ik schrijven.’
Kaj Elhorst: ‘Zolang ideeën voor een verhaal of gedicht boven blijven komen, blijf ik schrijven.’ (Foto: Marieke Roggeveen)

Alphen aan den Rijn – Het derde deel van de Gamorreeks ‘Fata Gamorna, de thuisreis van de prinses’ is in juni verschenen. Naar schatting is dit het 40ste boek van de hand van Alphenaar Kaj Elhorst.

Marieke Roggeveen

‘Fata Gamorna, de thuisreis van de prinses’ vertelt het verhaal van een ruimtereis van de planeet Mende naar de aarde. Vijftienhonderd vooral jonge mensen reizen mee met het ruimteschip om de plek te bezoeken waar hun voorouders vandaan komen. Onderweg ontstaan er hechte vriendschappen en gebeuren er spannende en onverwachte dingen. Na een reis van tien jaar wacht de reizigers een onthutsende verrassing op de aarde.

Kaj begint met te vertellen dat hij al op zijn vijfde verhalen verzon en deze in zijn eigen tekens in een schriftje schreef. “Ik kende toen nog geen letters en maakte daarom mijn eigen leestekens. Ik weet nog goed dat ik het schriftje met mijn verhaal aan mijn vader gaf en zei: ‘Lees maar.’ Waarop mijn vader zei: ‘Dat kan ik niet lezen.’ ‘Nou’, zei ik toen, ‘en ik kan jullie tekens niet lezen, dus dat blijft hetzelfde.’ Ik heb mijn verhaal toen toch maar zelf voorgelezen.”

Geschiedenis

Kaj woonde tot aan zijn dertiende in Winschoten, daarna verhuisde hij naar Almelo, Deventer, Hoevelaken, Amersfoort en Blaricum, en sinds 1978 woont hij in Alphen aan den Rijn. 

Niet de moed opgeven en blijven zoeken

Kaj is getrouwd en heeft drie kinderen en drie kleinkinderen. In zijn werkzame leven was hij leraar geschiedenis en Nederlands, maar na zeven jaar ging hij bij het Staatsbedrijf der PTT als Chef Jeugdvoorlichting werken. “Hier was ik meer op mijn plek dan voor de klas”, verklaart Kaj. “Al vind ik nu nog steeds dat geschiedenis één van de belangrijkste vakken is op school. Door geschiedenis leer je ‘de mens’ kennen, en daardoor ook hoe ‘de mens’ reageert op situaties.”

Blijven zoeken

“De liefde voor taal is altijd gebleven”, vervolgt Kaj. “Op school schreef ik graag opstellen en later ook gedichten en liedjes waarbij ik ook muziek maakte op mijn gitaar. Weer later schreef ik kinderboekjes en in 1991 ben ik gevraagd om een jubileumboek over 75 jaar Alphen aan den Rijn te schrijven. Bij de samenstelling van dit boek heb ik veel in historische archieven gewerkt en ook geleerd hoe je hier mee om moet gaan: niet de moed opgeven en blijven zoeken.”

Rond 1992 begon Kaj voor zichzelf als freelance journalist, onder meer als correspondent voor het Witte Weekblad en het Alphens Nieuwsblad. 

Waanzinnig veel talent binnen en buiten Alphen

Verder schreef hij lesmaterialen voor de LOI en gevarieerde artikelen voor diverse tijdschriften, waaronder voor KIJK. In 1993 verscheen zijn eerste boek voor volwassenen en geleidelijk aan werd Kaj ook op andere terreinen actief: “In 2010 heb ik de Alphense Talkshow opgericht en in 2017 Alphen Taal. Met de Alphense Talkshow ben ik inmiddels gestopt, dit loopt nog wel door, en met Alphen Taal hebben wij nog heel veel plannen die wij hopelijk in september kunnen uitvoeren... Er is waanzinnig veel talent binnen en buiten Alphen aan den Rijn!” Naast al deze plannen en bezigheden blijft Kaj ook ‘gewoon’ bezig met schrijven: “Een echte schrijver houdt nooit op. Momenteel ben ik bezig met de grote lijnen van deel vier van de Gamorreeks en heb ik ook een idee voor een thrillerreeks voor volwassenen. Zolang ideeën voor een verhaal of gedicht boven blijven komen, blijf ik schrijven.”