Buddy bij Jongerenforum Villa Pinedo: ‘Elke scheiding heeft een verhaal’

Nieuws
Buddy Erin Schroer: ‘Er is niet altijd een oplossing, maar erover met iemand praten kan helpen’
Buddy Erin Schroer: ‘Er is niet altijd een oplossing, maar erover met iemand praten kan helpen’ (Foto: Marieke Roggeveen)

ALPHEN AAN DEN RIJN- Je ziet ze niet altijd, maar ze zijn er wel: mensen die, vaak naast hun werk, studie of dagelijkse bezigheden, iets extra’s doen voor de samenleving. Wat doen zij? Wat is hun reden om zich kosteloos in te zetten voor een organisatie of vereniging? En hoe tevreden zijn zij ermee? 

Marieke Roggeveen

Erin Schroer is één van de buddy’s van Villa Pinedo: een jongerenforum dat jongeren met gescheiden ouders een plek biedt waar zij centraal staan. “Vier jaar geleden zag ik hierover iets in het Jeugdjournaal voorbij komen en ik dacht meteen: dit is iets voor mij”, begint Erin te vertellen. “Mijn ouders zijn gescheiden toen ik 12 jaar was. Ik had toen helemaal niemand op mee te praten. Wel familie en een mentor, maar geen vriendinnen met gescheiden ouders om mee te praten over hoe zij met bepaalde dingen omgingen.” 

Villa Pinedo

Villa Pinedo houdt activiteiten voor kinderen en jongeren tussen 10 en 23 jaar met gescheiden ouders, waardoor zij met anderen in contact komen, ervaringen uitwisselen en elkaar advies geven. 

De vragen zijn heel uiteenlopend

De organisatie werkt met het succesvolle buddysysteem waarbij een buddy, een jongere tussen de 18 en 26 jaar met gescheiden ouders, een luisterend oor biedt en advies geeft, maar ook antwoord geeft op soms lastige vragen vanuit zijn of haar eigen ervaring. Door te praten over wat er in hun hoofd en hart omgaat, kunnen zij beter leren begrijpen wat er aan de hand is en hoe zij zich voelen. Op deze manier wil Villa Pinedo voorkomen dat jongeren nu of later last krijgen van de actie van hun ouders. Momenteel zijn er bij Villa Pinedo 450 buddy’s aangesloten. Ook ouders kunnen op de site kijken voor informatie over hoe zij beter kunnen inspelen op de behoeftes van hun kinderen voor, tijdens en na de scheiding.

MyBuddyApp

“Door de scheiding van mijn ouders ben ik heel jong volwassen geworden”, vervolgt Erin. “Ik vond het oneerlijk en was vaak heel boos en verdrietig. Uiteindelijk kon ik er vrede mee hebben, maar ik heb het wel allemaal zelf uit moeten zoeken. Buddy worden bij Villa Pinedo sprak mij daarom direct aan. Daarnaast vind ik het sowieso een kleine moeite om anderen te helpen. Na mijn aanmelding heb ik een cursus gevolgd waar je leert hoe je de gesprekken moet voeren. 

Ach jongen, denk ik dan, jij hoort met lego te spelen

De contacten met de kinderen en jongeren verlopen via de MyBuddyApp. Op dit moment begeleid ik drie kinderen van wie ik alleen de voornaam en de leeftijd weet. De vragen zijn heel uiteenlopend. Ze kunnen gaan over emoties, maar ook bijvoorbeeld over een toets of over verliefdheid. Een scheiding verloopt nauwelijks positief en ook heeft elke scheiding een verhaal. Soms zijn de contacten kort, een andere keer ben ik een hele avond aan het appen.”

“Soms ben ik echt verbaasd hoe volwassen jonge kinderen kunnen praten”, vervolgt Erin. “Een jongen van 10 die zegt: ‘Ik heb zoveel emoties op school, ik weet niet hoe ik hiermee om moet gaan.’ Ach jongen, denk ik dan, jij hoort met lego te spelen. Ik praat dan met de jongen en vraag door: waarom ben je zo boos?, wat is er gebeurd?, kan ik iets voor je doen?. Uiteindelijk heb ik de jongen geadviseerd om met een docent te gaan praten. Er is niet altijd een oplossing, maar erover praten met een ‘ervaringsdeskundige’ en je even gehoord voelen, kan helpen. Ik vind het echt fijn om anderen te kunnen bieden wat ik zelf gemist heb... Het is dankbaar werk om te doen.”

www.villapinedo.nl