Carla en Anja: ‘Help mee met beleeftuin Floravita’

Nieuws
Carla Hazenberg, samen met Anja Been op het buitenterrein van Floravita, toont het ontwerp van de beleeftuin op haar telefoon.
Carla Hazenberg, samen met Anja Been op het buitenterrein van Floravita, toont het ontwerp van de beleeftuin op haar telefoon. Foto: Morvenna Goudkade

BOSKOOP – Werk aan de winkel bij Floravita! Het Boskoopse zorgcentrum wordt verbouwd en ook het buitenterrein wordt aangepakt. Als Floravita in september wordt heropend, is dat inclusief een beleef- en beweegtuin. Carla Hazenberg (51) en Anja Been (59) van Stichting Vrienden van Floravita doen een oproep: ,,Wie helpt er mee?”

Morvenna Goudkade 

Been en Hazenberg zijn allebei bestuurslid bij de Vrienden en heel enthousiast over de beleeftuin-in-aanleg. Op het buitenterrein van Floravita wijzen ze aan wat waar gaat komen. De eerste contouren zijn al zichtbaar: plantvakken in allerlei vormen, wat boomgroepen, een afbeelding van een schaakspel. Hazenberg laat een ontwerptekening zien op haar telefoon. ,,Deze staat ook op onze website. De beleeftuin wordt onderdeel van de nieuwe grote tuin. Er komt veel kleur, met planten en bloemen. Je hoort er vogelgezang, opgewekt door beweging, dat heeft iets magisch.”

‘Ook mensen met dementie kunnen hier vrij rondlopen’

Er is veel ruimte voor spel en beleving, vervolgt Hazenberg. ,,Met speltafels voor dammen, mens-erger-je-niet en een levensgroot boter-kaas-en-eieren. Ook is een beleefpad.”

De bedoeling is dat de zintuigen worden geprikkeld”, legt Been uit. ,,Daardoor worden herinneringen opgeroepen, dat is voor de mensen zelf heel fijn en ook voor hun naasten.” In de beleeftuin zal groen prominent aanwezig zijn, zoals met kweekbakken. ,,Hoge bakken, waar mensen in een rolstoel bij kunnen. Ze kunnen daar tuinieren, aardbeien en frambozen kweken.”

Voor maximale bewegingsvrijheid van de gebruikers, wordt de tuin als geheel afgeschermd. Er is niet voor gekozen om binnen de tuin zelf delen af te grendelen. ,,De tuin is alleen van binnen uit toegankelijk. Ook mensen met dementie kunnen hier vrij rondlopen.” Been en Hazenberg zijn heel blij met de plannen, maar er moet nog wel wat gebeuren, zegt het tweetal: ,,Daarom onze oproep: help ook mee. De Vrienden van Floravita is een vriendengroep die aanvullend op de zorg méér mogelijk wil maken voor de bewoners. Dingen die niet in het standaard zorgpakket zitten, en waarvoor extra financiële middelen nodig zijn, maar die zorgen voor nog meer kwaliteit van leven. Voor de beleef- en beweegtuin hebben wij fondsen aangeschreven, kwekers benaderd en zijn we nu een publieksactie gestart.”

Wat staat er op de wensenlijst? ,,Tuinmeubilair, waaronder seniorenbankjes”, zegt Hazenberg. ,,Beleefelementen, zoals speciale trommels en een reuzenxylofoon. Geluidsdragers voor muziek: straks kun je aan een wiel draaien en hoor je vogels zingen. Een gekleurde pergola, met glasplaten in allerlei kleuren, die ook weer prikkels geven.” Veel planten worden gesponsord door kwekers, rekening houdend met de beplantingskalender. Bij de heropening van Floravita in september, staan nog niet alle planten in de tuin.

Namens de Vrienden van Floravita doet het tweetal een beroep op het publiek. ,,Als mensen willen helpen bij het realiseren van de beleeftuin, kunnen zij een donatie doen of op onderdelen sponsoren. Daarnaast zijn mensen die willen helpen bij aanleg en verzorging van de beleeftuin ook van harte welkom.”

De Vrienden hopen iets terug te kunnen doen voor alle steun, vertellen de bestuursleden. ,,We willen het resultaat, de gerealiseerde beleeftuin, graag op zeker moment aan onze sponsoren, donateurs en vrijwilligers laten zien.”

Op de nieuwe website https://vriendenvanfloravita.nl staat alle informatie over de beleeftuin en de mogelijkheden voor sponsoring, donaties en aanmelding als vrijwilliger.