Expositie ‘Meerdere gezichten’ in De BeeldenTuin

Nieuws
Werk van Boukje Andriesse.
Werk van Boukje Andriesse. ((Foto: De BeeldenTuin))

ZWAMMERDAM - Gedurende de zomer - tot en met 29 augustus - is in De BeeldenTuin in Zwammerdam een fraaie expositie te zien: ‘Meerdere gezichten’. Drie kunstenaars exposeren er hun werk.

Een van de kunstenaars is Boukje Andriesse. “Sinds mijn eerste expositie in De BeeldenTuin in Zwammerdam heb ik me verder toegelegd op het ambacht van het tekenen en schilderen. Na verloop van tijd besloot ik om voorlopig alleen nog maar primaire kleuren te gebruiken, met op het laatst eventueel wat wit. Er ging een kleurenwereld voor me open en het resultaat laat ik graag zien. 

Het zijn twee stromen die ik door elkaar maak. De ene stroom noem ik ‘natuur primair’, de andere ‘van binnenuit’. Daarbij dienen opdrachten uit de schilderlessen vaak als vertrekpunt, bijvoorbeeld de plooi, reflectie, bepaald kleurgebruik, de boom, water. Het is een wereld.’

Bart Ensing uit Culemborg (60) maakt kunst mét en ín de natuur. Pas rond zijn vijftigste ontdekte hij zijn creatieve talent. Afgezien van enkele cursussen is hij als kunstenaar vooral nog autodidact. Hij gebruikt hout uit de natuur en bewerkt dit zonder vooropgezet plan. Het resultaat zijn heel organische sculpturen, soms abstract maar meestal min of meer figuratief. 

Vaak komen mensfiguren terug, maar ook vissen komen regelmatig uit zijn handen. De laatste jaren maakt hij daarnaast ook installaties, vaak met draden, in bomen, in de natuur. Een manier om mensen anders naar de natuur te laten kijken. En tijdens de afgelopen lock down periode maakte hij ineens mensfiguren van ijzerdraad, opgesloten figuren, uitreikend maar niet bereikend. “Benauwend en actueel werk, wat in de BeeldenTuin een andere dimensie krijgt, nog actueler, waarbij de figuren hun vrijheid hervinden. U zult van hem dus heel verschillende werken aantreffen.”

Bert Sterk (1954) heeft een groot deel van zijn leven met glas gewerkt, zo heeft hij diverse functies vervuld op de Glasfabriek in Leerdam. Met de kennis van de materie glas is hij zich verder gaan ontwikkelen en is het glas op zijn eigen wijze toe gaan passen in de beeldende kunst.

Achter ieder werk schuilt een verhaal of beleving. Soms wordt dit verhaal prijs gegeven door de titel van het werk, op andere momenten laat hij het aan de kijker om er een eigen invulling aan te geven. Ook wordt er vaak gewerkt vanuit een thema, waaruit dan vaak meerdere werken ontstaan.

Bijvoorbeeld uit het thema glas en papier ontstond een serie glazen vluchtelingen (2016) die naar een papieren bootje vluchten. “De vluchtelingen waren uit één moedermal maar de wasmodellen worden allemaal net even anders en gemaakt van tweede keus glas, omdat Bert van mening is dat vluchten een tweede keus is en ze vervolgens in Europa als tweede keus burgers worden behandeld.”

Een ander persoonlijk werk is de ruggenwervel, dit zijn tien wervels en een staartbeen met daardoorheen een dik verweerd touw welke op het strand is gevonden. Het touw staat symbool voor de aangetaste zenuwbanen welke worden beschermd door harde glazen wervels. “Al dit fraais is te zien naast de beelden uit Zimbabwe.”

De BeeldenTuin is geopend op zaterdag en zondag van 14.00 tot 17.00 uur of na een telefonische afspraak: 06-11437988.
De BeeldenTuin is te vinden aan de Lindenhovestraat 2 in Zwammerdam.

Meer informatie over De BeeldenTuin is te vinden op de website: www.debeeldentuin.com.

Werk van Bart Ensing.
Werk van Bert Sterk