‘Villa van Teylingen moet behouden blijven!’

Nieuws
Villa van Teylingen kan het winkelgebied versterken, vinden René Driesen, Fred Booy en Sander Jongejan (vlnr): 'Een mooi oud pand in een nieuwe omgeving heeft veel meerwaarde'
Villa van Teylingen kan het winkelgebied versterken, vinden René Driesen, Fred Booy en Sander Jongejan (vlnr): 'Een mooi oud pand in een nieuwe omgeving heeft veel meerwaarde' Foto: Morvenna Goudkade

BOSKOOP – Commotie in het kwekersdorp, want sloop dreigt voor de monumentale Villa van Teylingen midden in het Boskoopse centrum. Projectontwikkelaar Leyten, al jaren eigenaar van de villa, heeft een sloopmelding gedaan.

Morvenna Goudkade

Op de melding is direct gereageerd, zegt cultuurwethouder Erik van Zuylen. De gemeente heeft een zogenaamde ‘voorbescherming’ opgelegd, op basis van de Erfgoedverordening. Het pand is daardoor voorlopig veiliggesteld. Ook is een onderzoek gestart om de villa tot gemeentelijk monument te verklaren. “Met voorbescherming volstaat een sloopmelding niet, maar moet een sloopvergunning worden aangevraagd”, aldus Van Zuylen. Al jaren wordt gesproken over een ontwikkelplan voor het Boskoopse centrum, waarbij plannen al diverse keren zijn bijgesteld. Cruciale factor is steeds de beeldbepalende Villa van Teylingen, gebouwd door D.L. Landman, dezelfde architect als het Floragebouw en het Boskoopse gemeentehuis, allebei rijksmonumenten. 

In juni heeft Leyten laten weten niet meer mee te werken aan verdere ontwikkeling van plan Centrum Zuid. De gemeente Alphen aan den Rijn heeft een andere partij, VolkerWessels, opdracht gegeven met een plan te komen. Leyten wil de villa, midden in het plangebied, nu slopen. Intussen reageren Boskopers massaal op de sociale media. Strekking van de reacties: ‘De villa moet behouden blijven!’

Dat vindt ook raadslid René Driesen (GroenLinks), die zich al lang hard maakt voor het Boskoopse cultuurgoed. Fred Booy staat ook in de strijdblokken namens de Historische Vereniging Boskoop. Booy gaat leidinggeven aan een nieuwe erfgoedcommissie, vertelt hij. “Eigenlijk zouden we die na de zomer introduceren, maar ik haal het maar even naar voren, gezien het nieuws over de villa.” Booy heeft een heel bijzondere band met Villa van Teylingen, vertelt hij. “Mijn oom Bert heeft hier vroeger gewoond. Als kind ben ik hier heel vaak geweest. Oom Bert was niet de eerste eigenaar, dat was de bekende kweker D.A. Koster, er was toen ook een grote kwekerij.”

Sander Jongejan schuift ook aan, als voorzitter van winkeliersvereniging DKW. “Wij hebben gehoord dat er verkenningen worden gedaan en schetsen worden gemaakt voor het nieuwe plan”, zegt Jongejan. “Daar willen we als DKW graag bij worden betrokken, vanaf het begin. Wij kennen de situatie hier goed, laat ons samen het plan invullen, dat voorkomt verrassingen en vertragingen achteraf.” DKW heeft allerlei tips en adviezen, zegt de voorzitter. “Gebruik onze expertise: wij weten wat de looproutes moeten zijn, wij kennen het effect van wind en schaduw, houd daar vooraf rekening mee. Anders krijg je net zoiets als het Gouweplein in Waddinxveen, een tochtgat. Maak het gebied een eenheid, door de bestrating, door een entree aan de kant van de Koninginneweg. En hou rekening met omwonenden, bouw niet te hoog.”

Het ontwerp moet iets toevoegen, vindt hij. “Laat het Boskoop versterken.” Jongejan wil ook de villa behouden, maar hoopt dat het niet een breekpunt blijft voor de al zo lang gewenste opknapbeurt. “Als hierdoor alles weer tien jaar blijft liggen, vind ik dat zeer ongewenst. De villa wordt al heel lang als wisselgeld gebruikt, met impasses tot gevolg.” Een mooi oud pand in een nieuwe omgeving heeft veel meerwaarde, vinden alle drie. “Neem het opgeknapte Kleine Kerkje op het winkelplein. Dat geeft heel veel sfeer.” Het Boskoopse raadslid Helma van der Louw (CDA) houdt alles nauwlettend in de gaten, zegt ze. “Het mag niet zo zijn dat we weer te laat zijn, zoals met de watertoren. Dat is echt een dreigbeeld. We moeten als gemeente de regie houden. De villa staat op de cultuurhistorische waardekaart. We moeten het echt voor het dorp behouden.” Ontwikkelaar Leyten was niet bereikbaar voor een reactie op het sloopplan.