Zorgcentrum Floravita heropend: ‘Wij zijn er weer!’

Nieuws
Bewoner Jan van Mourik (midden) is blij verrast door het nieuwe Floravita, net als Wil Marchand (li), Truus en Wim de Knegt en Rinus Verheij (niet in beeld). Rechts Ingrid en familie.
Bewoner Jan van Mourik (midden) is blij verrast door het nieuwe Floravita, net als Wil Marchand (li), Truus en Wim de Knegt en Rinus Verheij (niet in beeld). Rechts Ingrid en familie. Foto: Morvenna Goudkade

BOSKOOP- Eindelijk is het zover: Floravita is heropend! Vorige week kwamen alle bewoners weer terug. Ook de medewerkers en de vrijwilligers gaan weer aan de slag. Het zorgcentrum heeft een grote verbouwing achter de rug en is klaar voor de toekomst. Het is nog wel even wennen, want hoe vind je de weg, hoe werkt de domotica en waar is de koffie?

Morvenna Goudkade 

Op het terras, in de tuin van Floravita, zit vrijdagmiddag een groepje bewoners met wat familie. Het is nog een beetje kaal, de plantenbakken moeten nog komen en er kunnen nog geen drankjes worden besteld. Maar dat maakt niet uit. “Wij zijn er weer! We zijn hartstikke blij dat we terug zijn”, zegt Truus de Knegt. Haar man Wim woont in Floravita en verbleef tijdens de verbouwing ruim een jaar in verpleeghuis De Rietkraag in Gouda. Ook Rinus Verheij (79) is blij dat hij weer op zijn vertrouwde stek is. Hij woont sinds 2016 in Floravita. “Ik heb hier nu een prachtig appartement.”Cappuccino of misschien wel een glaasje wijn

Jan van Mourik (69) is nieuw in Floravita, laat hij weten. “Ik ben begonnen in De Rietkraag. Het ziet er heel goed uit hier.” Zijn buurvrouw Wil Marchand (84) is ook erg tevreden over haar appartement. Ze zit er stralend bij en verheugt zich al op een cappuccino op het terras. “Dat kan vanaf maandag. Of misschien neem ik dan wel een glaasje wijn.”Het is nog wel even zoeken, wáár is alles?

Directeur Taco van Delft komt een kijkje nemen. “We konden nog niet meteen alles openstellen”, legt hij uit. “Medewerkers zijn vanwege de verhuizing nog heen en weer aan het reizen tussen de locaties. Maar het restaurant gaat weer open. Tijdens de verhuisweek hebben we maaltijden en koffie en thee verzorgd in de appartementen.” De verhuizing was een enorme operatie.  “Maar het is gelukt, maandag zijn we begonnen en vrijdag was iedereen terug. Het is nog wel een beetje pionieren. We hebben veel handige domotica in huis, slimme elektronica, maar daar moeten we nog even inkomen.” Hij heeft lange dagen gemaakt deze week. “Van zeven uur ’s morgens tot negen of tien uur ’s avonds. Maar ik ben niet de enige.”

Nieuwe bewoonster Ingrid zit ook op het terras, met man Danny, dochter Naomi en kleindochter Nina. De kleine meid is bijna 5. “Iedereen is gek op dat kind”, zegt Danny, met een blik op zijn kleindochter die lekker in de nog lege plantvakken speelt. Ingrid heeft een prachtig boeket gekregen. Ze vindt het nog wel moeilijk om in een zorgcentrum te verblijven, maar is tevreden over haar appartement. “Het is lekker groot.”

Het nieuwe Floravita is van binnen licht en ruim, met een groot atrium van bamboe en veel licht hout. Vrijwilliger Wouter van der Linden (81) vindt het prachtig. Hij is net weer begonnen met zijn vrijwilligerswerk: de post rondbrengen. “Het is nog wel even zoeken, het is heel anders. Wáár is alles? Maar het is heel mooi geworden.”

Tijdens de verbouwing is hij een paar keer naar Gouda gegaan, om daar in De Riethoek te helpen, maar door corona bleef dat beperkt. “Nu ben ik hier weer lekker bezig. Al heb ik er vijf kwartier over gedaan om de post rond te brengen, dat was vroeger een half uurtje. Ik moest heel erg zoeken, maar dat komt goed. Ik moet even nieuwe routes maken.” Hij is weduwnaar en woont vlakbij, vertelt de Boskoper. “Mijn vrouw is in 2016 overleden, toen ben ik hier als vrijwilliger begonnen. Ik heb er zelf ook gezelligheid aan. Eerder hield ik ook mannenochtenden en hielp ik bij activiteiten. Ik hoop dat we daar binnenkort weer mee kunnen beginnen.”