Piet Janssen is vereerd met Koninlijke onderscheiding

Nieuws
De trotse Piet Janssen en zijn echtgenote zijn blij met het lintje.
De trotse Piet Janssen en zijn echtgenote zijn blij met het lintje. Foto: Monique Veldman

ALPHEN AAN DEN RIJN- Oud-Alphenaar Piet Jansen (66) heeft donderdag uit handen van burgemeester Liesbeth Spies een Koninklijke onderscheiding (lintje) gekregen. Jansen is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn staat van dienst in het onderwijs in en buiten Alphen. Hij woont sinds 2001 in de gemeente Hoogeveen, maar is nog zeer regelmatig in de stad te vinden. “Ik ben een geboren en getogen Alphenaar.”

Bart van der Spek

Jansen ontving zijn lintje tijdens zijn afscheidsbijeenkomst van de SCOPE scholengroep, een stichting voor Basis-, Speciaal- en Voortgezet Onderwijs in Alphen aan den Rijn. Maar dat de jonge Piet meer dan vijftig jaar in het onderwijs zou werken, had hij niet voorzien. “Mijn vader had een bakkerij en ik wilde zijn opvolger worden. Ik stond vanaf mijn twaalfde in de zaak”, vertelt hij. “Helaas kreeg mijn vader een hartinfarct en moest de bakkerij worden verkocht. Ik ben vervolgens langer op school blijven hangen. Ik koos ervoor om in Gouda voor de klas te staan. Daar had ik ongelooflijk veel plezier in: het is geweldig om met jongeren te werken. Ik kan zeker zeggen dat ik van mijn hobby mijn beroep heb gemaakt. Vanuit die start ben ik steeds meer gegroeid in verschillende takken van het onderwijs.”  

Jansen was sinds 2014 voorzitter van het college van bestuur van de SCOPE scholengroep in Alphen aan de Rijn. Hij zette zich met zijn ervaring en deskundigheid niet alleen in op eigen school en eigen stichting, maar ook landelijk en buiten de landsgrenzen. Hij was (mede) verantwoordelijk voor fusietrajecten en had een grote rol bij de opdracht voor het organiseren van nieuwbouwlocaties in het onderwijs in Alphen aan den Rijn. Jansen is het gezicht voor de drie schoolorganisaties en ook richting de gemeente en het ministerie van Onderwijs.

Jansen is ook momenteel nog op vele fronten actief. Zo is hij sinds 2005 voorzitter van de Stichting tot Behartiging van de Belangen van het Christelijk Onderwijs in Alphen aan den Rijn en omstreken. Hij is eveneens hoofd van de Geertruida Stichting, die een zeker vermogen beheert waarvan de opbrengsten beschikbaar worden gesteld ter ondersteuning van de Nederlands Hervormde Gemeente in Alphen, voor studie- en andere kosten van leerlingen en docenten van SCOPE. Bovendien is hij vanaf 2014 lid en leider van het Steunfonds Christelijk Onderwijs.

Als klap op de vuurpijl: vanaf 2018 is hij voorzitter van het bestuur van het Internationaal Verband voor Christelijk onderwijs. Dit verband heeft tot doel diverse Europese christelijke schoolorganisaties met elkaar te verbinden op het punt van expertise, verbinding en bezieling. En als slotakkoord: hij is betrokken bij zo zogeheten ICCS (Intereuropean Commission on Church and School). 

Christendom

Zijn functies verraden het al: Jansen is christen. Dat wil niet zeggen dat hij zieltjes wil winnen, maar dat hij vanuit zijn overtuiging zo goed mogelijk wil leven. “Iedereen, of je nu gelovig bent of niet, is op zoek naar het goede leven. Ik doe dat vanuit het principe: ‘heb elkander lief’. Om het concreet te maken: het is door corona een lastige tijd voor leerlingen. Ze hebben inspiratie nodig tijdens lessen, zodat ze goed mogelijk leven tijdens een les.” Hij is daaruit voortvloeiend sinds 2001 initiatiefnemer voor de oprichting van Stichting Perspectief. Jansen is ook actief (geweest) binnen een christelijke organisatie. Zo werd hij in 1983 jeugdouderling in de Salvatorikerk in Alphen en gaf daarbij thuis, samen met zijn echtgenote, catechese aan jongeren. Twee jaar later was hij voorzitter van de wijkkerkenraad en heeft zich sterk geprofileerd tot samenwerking met de in de wijk aanwezige Hervormde Kerkenraad rond de Opstandingskerk. Het lintje is hem dan ook van harte gegund. “Ik ben helemaal vereerd.”