Reacties Flora fietsenstalling

Nieuws
Gé Vaartjes is verbijsterd over de komst van de fietsenstalling.
Gé Vaartjes is verbijsterd over de komst van de fietsenstalling. Foto: Morvenna Goudkade

BOSKOOP/ALPHEN –  Na de plotseling plaatsing van een fietsenstalling met oplaadpunten voor rijksmonument Flora Boskoop ontstond vorige week commotie. Auteur Gé Vaartjes, bekend van het boek ‘Flora, meer dan een gebouw’ zei in deze krant ‘verbijsterd’ te zijn over de gekozen plek. “Het aanzien van Flora wordt bedorven door dit bouwsel. Gemeente, graag verplaatsen!” 

De erfgoedcommissie in Alphen liet weten niet door de gemeente te zijn benaderd voor advies, maar dat was niet nodig, meldt een gemeentewoordvoerder “Het raadplegen van de erfgoedcommissie is geen onderdeel van de procedure voor het plaatsen van deze fietsenstalling.” Een omgevingsvergunning blijkt ook al niet nodig volgens de gemeente: “De ruimte om een rijksmonument heen is niet beschermd, dat gaat pas in bij de inwerkingtreding van de omgevingswet volgend jaar zomer.”

De Historische Vereniging Boskoop (HVB) vindt het een vreemde gang van zaken. Bart Hoogeveen, vicevoorzitter: “Wij zijn als bestuur niet blij met de gekozen plek en het traject dat is gevolgd. Als HVB zetten wij ons in om historische plekken en gebouwen zo goed mogelijk te beschermen, zodat zij ongestoord beleefd kunnen worden.”

Natuurlijk is verduurzaming belangrijk, vervolgt de HVB, maar niet op de huidige plek. “Wij vinden het wenselijk dat dit fietsen oplaadpunt verplaatst wordt binnen de stationsomgeving.”

De gemeente Alphen aan den Rijn laat weten dat verplaatsing ‘niet aan de orde is’ en heeft de fietsenstalling nog uitgebreid met hekjes. 

Het Boskoopse raadslid Helma van der Louw (CDA) heeft inmiddels artikel 40 vragen ingediend bij het Alphense college. “Wij hebben vragen over de plek, de kosten, de communicatie en de alternatieven.”