Kunstwerk Hoorn Des Tijds bestaat 25 jaar

Nieuws
De Hoorn Des Tijds bestaat 25 jaar.
De Hoorn Des Tijds bestaat 25 jaar. Foto: Frits Garenfeld

ALPHEN AAN DEN RIJN- Het kunstwerk de Hoorn des Tijds is precies 25 jaar, in 1996, geplaatst in Alphen aan den Rijn. Kunstenaar Frits Garenfeld ontwierp deze tijdscapsule in de vorm van een grote metalen hoorn als onderdeel van een educatief project. Jongeren uit Alphen aan den Rijn waren uitgenodigd om de hoorn te vullen met voorwerpen en deze dicht te maken als een trage tijdsmachine voor de komende 25 jaar. We zijn nu aangekomen in 2021. De tijd is aangebroken om de Hoorn te openen en de voorwerpen te onthullen. Dat gebeurt op vrijdag 1 oktober. 

Kunstenaar Frits Garenfeld en Cultuurplatform KHABBAZ roepen iedereen die 25 jaar geleden iets in de Hoorn heeft geplaatst, op om aanwezig te zijn bij de feestelijke onthulling. Garenfeld en Wethouder Erik van Zuylen openen De Hoorn des Tijds tussen 17:00 en 19:00 uur. Zij onthullen de voorwerpen feestelijk op de huidige plek bij Poppodium MAX op de Olympiaweg 2a. In een expositie in Bibliotheek Rijn en Venen in Alphen aan den Rijn is een tentoonstelling van de onthulde voorwerpen, of de restanten daarvan, tussen 7 oktober en 7 november .

Een nieuwe bestemming

Vanaf 2021 krijgt de Hoorn een nieuwe bestemming bij het Europapark. Het kunstwerk wordt glimmend opgepoetst en in november op feestelijke wijze geplaatst op de nieuwe locatie: klaar om opnieuw te vullen met voorwerpen voor de komende 25 jaar. Tijdscapsules van doorzichtig PVC beschermen de voorwerpen tegen weersinvloeden zodat ze er over 25 jaar nog steeds perfect uitzien.

Plaats jouw eigen voorwerp

In Bibliotheek Rijn en Venen in Alphen aan den Rijn, afdeling gemeentearchief, kan iedereen tussen 7 oktober en 7 november een tijdscapsule komen ophalen en vullen met een bijzonder voorwerp of een wens. Een verhaal, tekening, speelgoed, een micro-sdkaart, gedicht, bloem, haarlok, foto, of misschien wel je telefoon. We noteren je naam en adres en nodigen je uit voor het feestelijk ritueel waarbij de Hoorn opnieuw gevuld en gesloten wordt voor de komende 25 jaar. Wees er snel bij, want de voorraad capsules is volgens de organisatoren beperkt.

Organisaties

De opening, herplaatsing en sluiting van de Hoorn Des Tijds worden mede mogelijk gemaakt door Bibliotheek Rijn en Venen, Cultuurplatform Khabbaz en de gemeente Alphen aan den Rijn.