Netwerklunch voor kwekers: ‘Enorme interesse’

Nieuws
Netwerken voor boomkwekers, met broodjes in de loods bijblijven met alle ontwikkelingen.
Netwerken voor boomkwekers, met broodjes in de loods bijblijven met alle ontwikkelingen. Foto: Morvenna Goudkade

BOSKOOP/HAZERSWOUDE – Alleen maar bezig met de planten? Nee hoor, kwekers netwerken ook graag, maar dan gewoon in werkbroek en in de loods. Tuinavonden en informatiebijeenkomsten mogen weer en zijn populairder dan ooit. Zoals een netwerklunch bij onderzoekskwekerij Delphy in Hazerswoude, op 10 september.

Morvenna Goudkade

Als kweker in de Greenport Boskoop heb je te maken met continue vernieuwing. Van innovatieve teelt tot ondergrondse wateropslag, van gewasmanagement met drones tot kweken op weerbaarheid. Bijblijven met alle ontwikkelingen dus en daarvoor zijn de netwerkbijeenkomsten ook bedoeld. Al is het contact met elkaar en het uitwisselen van informatie ook heel gewenst. 

Jonge kweker

Jonge kweker Michel van der Werf is daarom van de partij bij de netwerklunch bij Delphy, net als zo’n 40 collega’s. Van der Werf heeft met zijn vader Willem een clematiskwekerij in Boskoop en is ook actief ambassadeur voor de boomteeltsector. Omdat wegens de coronaregels het gezelschap in groepen is opgesplitst, heeft hij eerst een rondleiding bij de veenarme en veenvrije potgrond gekregen en zit nu aan de lunch met collega-kwekers. De broodjes worden met smaak verorberd, terwijl aanwezigen bij praten, zoals met de mannen van kwekerij Dick Blom. 

Op het programma staat ook een introductie van Greenport-voorzitter Michiel Gerritsen, over de ‘actualiteiten in onze Greenport’. Andries Middag, Greenport-programmamanager, komt met updates over innovatie en onderwijs en Helma van der Louw met het laatste nieuws over de Floriade-deelname. De kwekers luisteren aandachtig naar alle informatie. “Er is enorme interesse om deze events te bezoeken”, zegt Gerritsen. “Een tuinavond bij T. Wezelenburg was heel snel gevuld. Een soortgelijke avond bij Marcel Brand Boomkwekerijen, met gezamenlijke maaltijd, moest vanwege de grote belangstelling zelfs worden verzet.”

Veel nieuws, innovatie en teeltontwikkeling

Gerritsen heeft nieuws over uiteenlopende onderwerpen: van huisvesting van arbeidsmigranten tot het project Beter Bereikbaar Gouwe en handhaving bij bodemlozing.

Andries Middag, programmamanager, stelt zich voor aan de kwekers. Hij deelt een aantal nieuwtjes, over de Innovatiekring Weerbaar Telen, over de goedlopende boomteeltopleiding en de nieuwe brancheopleiding, over een doorlopend carrièreplein voor de boomkwekerij en het cursusprogramma van de Greenport Boskoop Academy. “De campagne van Heroes in Green gaat ook weer actief van start”, zegt Middag. “Daarbij gaan we niet alleen voor digitale werving voor onze groene opleidingen. We hebben kantineposters laten maken, die jullie mee kunnen nemen om op te hangen op het bedrijf.”

Helma van der Louw, coördinator van de Floriade-inzending ‘From Boskoop’ laat het ontwerp zien, zoals dat er nu ligt. Het is gemaakt door landschapsarchitect Peter Verkade en zijn collega’s. Van der Louw wijst aan op het ontwerp, wat er allemaal te zien zal zijn. “En bezoekers gaan ook alles zien, want het is een Ikea-route, je moet hem helemaal lopen.” 

Op de vraag wie er meedoet met de inzending steekt Ronald Streng van Streng Growers in Boskoop zijn hand op: “Wij zijn erbij.” Helma van der Louw heeft al veel geïnteresseerden, laat ze weten. 

Dan is het tijd voor teeltadviseur Arie Schipper, die weer een groep mee naar buiten neemt, naar de proefvelden van Delphy. Daar zijn experimenten met veenarme en veenvrije potgrond, met behulp van circulaire grondstoffen uit de regio. En dat vinden kwekers interessant. Planten kweken? Er komt veel meer bij kijken dan je denkt.