Limes: eigen ‘Romeins’ bier en brood

Nieuws
De Neder-Germaanse Limes wordt geëerd met haar eigen bier en brood.
De Neder-Germaanse Limes wordt geëerd met haar eigen bier en brood. ((Foto: Stichting Liniebreed Ondernemen))

ALPHEN/RGEGIO - Nederlands grootste archeologische monument, de Neder-Germaanse Limes en overblijfsel uit het Romeinse Rijk, werd afgelopen week geëerd met haar eigen bier en brood. Dit dankt het monument aan de nieuw verkregen status als UNESCO Werelderfgoed. Het Limesbier is ook verkrijgbaar bij het Archeon. 

Het Limesbier is gebrouwen met oer-ingrediënten als gerst, spelt en het kruid absintalsem, terwijl het Limesbrood is gebakken met spelt en roodkorn en smaakmakers uit de oudheid als anijs en komijn. 

Deze op de Romeinse tijd geïnspireerde levensmiddelen werden onthuld op een speciale Limesdag in Museum Het Valkhof in Nijmegen.
Genodigden vierden hier officieel de UNESCO Werelderfgoed status van de Neder-Germaanse Limes, in aanwezigheid van OCW-minister Ingrid van Engelshoven. De Neder-Germaanse Limes vormde de noordgrens van het Romeinse Rijk en liep van Katwijk, via Utrecht tot Nijmegen. Het Romeinse bier en brood zijn ontwikkeld door Maximus Brouwerij in Utrecht en Vroeg Bakkerij in Bunnik.

Mariëlla Beukers, coördinator Romeinse Limes Nederland en tevens historica: “In de Romeinse tijd werd bier vooral door de vele soldaten van Germaanse oorsprong zoals de Bataven gedronken. De Romeinse schrijver Plinius meldde al in de 1e eeuw na Chr. dat de Germanen van een ‘schuimende drank’ hielden, waarbij het schuim ook gebruikt werd om brood te bakken, verwijzend naar bier en gist.”

“Er zijn diverse boodschappenlijstjes op schrijfplankjes gevonden waarop Bataafse eenheden vragen om vooral bier of mout te sturen naar de forten langs de grens. Voor het bier in die tijd werd emmertarwe, gerst, haver en spelt gebruikt. Voor de smaak dienden bittere kruiden als boerenwormkruid of alsemsoorten en honing als zoetstof.”
Ton Tuijten, directeur bij Maximus: “Op basis van de historische informatie werd het een ‘Limes Red Ale’ van gerstemout en speltmout, een donkerrood en kruidig bier van 4,8 procent. Het bierblik wordt gesierd door een wachttoren van het Romeinse Castellum in Utrecht Leidsche Rijn, gelegen naast de brouwerij en precies op de grens van de Limes. Het bier is een eerbetoon aan dit bijzondere monument en vertelt tegelijk het verhaal van onze Romeinse geschiedenis.” De Neder-Germaanse Limes staat sinds juli 2021 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het Limesbier is onder meer verkrijgbaar bij horecagelegenheden gelegen langs de Limes en musea als het Archeon.