‘Ik wil de wereld een stukje groener maken’

Nieuws
Paulina Skowron (24) houdt van planten en studeerde commerciële economie. Ze combineert het in haar werk als e-commerce specialist in de boomkwekerij.
Paulina Skowron (24) houdt van planten en studeerde commerciële economie. Ze combineert het in haar werk als e-commerce specialist in de boomkwekerij. (Foto: Morvenna Goudkade)

HAZERSWOUDE-DORP – Ze geeft kleur aan de Greenport, net als de bloeiende planten waar ze dagelijks mee is omringd. Paulina Skowron (24) groeide op in Alphen en werkt in de boomkwekerij, als e-commerce specialist. Paulina, die commerciële economie studeerde, houdt van planten en van groen. “Bij mij thuis is het net een jungle.”

Door Morvenna Goudkade

Op de dag van de afspraak is het guur en regenachtig, daarom wijken we uit naar Paulina’s werk: boomteeltbedrijf Hoogeveen Plants in Hazerswoude. Het Boskoopse Rosarium, vaste plek van deze rubriek, ligt er verregend bij, maar in de kassen is het behaaglijk. En met zoveel planten is een ’groene’ foto ook geen probleem. 

‘Glamour in de Greenport? Je ziet me vaak in een jurkje. En op hakken’

Paulina valt meteen op tussen de medewerkers in de kas: gekleed in een slangenprint jurkje met hippe boots en lekker in de make-up. “O ja, dat doe ik altijd, je ziet me vaak in een jurkje. En op hakken. Ik hou ervan. Ik vind het belangrijk dat ik er representatief uitzie. Glamour in de Greenport? Ik noem het zelf vrolijk en verzorgd, haha.” Ze is niet aangenomen om haar modieuze looks, maar om haar kennis. Paulina is verantwoordelijk voor de online verkoop en marketing. “We kweken hier prachtige planten, maar die moeten wel verkocht worden. Ik houd me bezig met de wereldwijde verkoop van die planten, via webshops.”

‘Ik heb zelf ook een tuin met heel veel planten’

Het ‘zakelijke’ zat er al jong is, vertelt de brunette. “Als kind wilde ik directeur van de bank worden, want dacht ik: dan is al het geld van mij, haha. Ik was een slimmerik die graag geld wilde verdienen. En ik was een echt kletskind. Ik kon eerder praten dan lopen.“  

‘Als kind wilde ik directeur van de bank worden’

Paulina groeide tweetalig op. Op haar vijfde kwam ze met haar ouders vanuit Polen naar Nederland. “Ik spreek dus ook Pools, dat is best handig met onze Poolse medewerkers. Hoogeveen Plants ken ik al heel lang, want mijn vader is vijftien jaar bedrijfsleider geweest op een van de locaties.” Gezien haar zakelijk talent ging Paulina commerciële economie studeren, in Rotterdam. “Ik ben toen ook meteen op kamers gegaan. Het leek me geweldig om in Rotterdam te wonen. Ik ben op de middelbare school al gaan sparen, ik had twee bijbaantjes, zodat ik flink kon bijdragen in de kamerhuur.” Inmiddels woont ze alweer zes jaar in de havenstad, met veel plezier. “Het is heerlijk om in een stad te wonen, lekker brunchen met vrienden en vriendinnen, alles is vlakbij. Maar al zit ik in de stad, ik zit ook in het groen. Ik heb een tuin met heel veel planten en ook binnen staat het vol. Het is bij mij thuis net een jungle.” 

Paulina hield al van planten, inmiddels krijgt ze er ook steeds meer verstand van. ‘’Ik leer heel veel, hier bij Hoogeveen Plants. Ik ken niet elk plantje, we hebben hier een assortiment van zo’n 1000 soorten, maar ik kan steeds meer soorten onderscheiden. Ik herken ze ook in andermans tuinen.” Het werken met planten noemt ze ‘heel erg inspirerend’. “Ik wil graag bijdragen om de wereld een stukje groener te maken. Ik vind het leuk om mensen te inspireren, hoe zij planten in hun tuin of op hun balkon kunnen toepassen. Want planten kunnen altijd en overal.”

Dit is de rubriek Rosarium Gesprekken, deel 360