IVN doet mee aan Nationale Natuurwerkdag

Nieuws
Volwassenen en kinderen onder verantwoordelijkheid zijn welkom om mee te helpen.
Volwassenen en kinderen onder verantwoordelijkheid zijn welkom om mee te helpen. Foto: Wim Dieho

ALPHEN AAN DEN RIJN- Natuurvereniging IVN Alphen aan den Rijn doet weer mee aan de Nationale Natuurwerkdag die op 6 november plaatsheeft. Aan het Weteringpad wordt er tussen 09.00 en 15.00 uur gewerkt aan natuurgebiedjes met wilgen, essen en elzen. Het werk bestaat uit zagen, takken slepen naar een boot, overvaren en houtrillen. Volwassenen en kinderen onder verantwoordelijkheid van een ouder of begeleider zijn welkom om mee te werken, volgens de vereniging. 

“Samen buiten werken is gezond, ontspannend en gezellig. Ook éénmalig of om een keertje te proberen. Ieder werkt in eigen tempo en naar eigen mogelijkheden”, meent de vereniging. Het Weteringpad langs de Molenwetering is de verzamelplek die makkelijk te bereiken is met de fiets. Voor auto’s is er een parkeergelegenheid op een parkeerplaats aan de Amerikalaan. De verzamelplek wordt aangegeven met een oranje tent en IVN-vlaggen. Meegebrachte spullen blijven in de tent, waar ook de pauzes zijn voor koffie, thee en lunch. Volgens de vereniging zijn er vega en niet-vega lunches. 

Werk en gereedschap

Er is zaagwerk op twee eilanden en op een kade. De bomen die daar staan moeten gemiddeld eens in de tien jaar afgezaagd worden. Zo lopen de boomstronken opnieuw uit en kunnen de geriefhoutbosjes hun functie en karakteristieke vorm behouden, volgens de vereniging. De takken gaan per boot naar de kade voor een takkenril en de stammen worden kort gezaagd. “Het zaagwerk wordt zoveel mogelijk met handgereedschap gedaan: met snoeizagen van Japans staal, elektrische motorzagen en benzine kettingzaag voor werk dat op een andere manier te zwaar is. Na instructie kan iedereen het handwerk doen. Het motorisch zagen wordt door drie speciaal daar voor opgeleide IVN’ers gedaan”, meent de vereniging.

De bosjes langs de Molenwetering zijn zogenaamde ‘geriefhoutbosjes’. Deze bosjes werden vroeger door boeren gebruikt om hout te oogsten voor stookhout, gereedschap en voor het vlechten van manden en beschoeiingen. Regelmatig zagen is nodig want de bomen mogen niet te groot worden. Het gevaar is anders dat ze – vooral aan de oevers - bij storm omvallen, stukjes land meenemen en van lieverlee het eiland verloren laten gaan.

Het pad is gelegen aan de Flemingweg/Amerikalaan kruising Weteringpad (fietspad) 8, 2408 TX Alphen aan den Rijn, Kerk en Zanen. Vooraf aanmelden is noodzakelijk op https://www.natuurwerkdag.nl/zoek-een-klus