Voorstelling en expo van Ap Quist

Nieuws
Fotograaf Ap Quist uit Bodegraven heeft afgelopen week dubbel in de spotlights bij Parkvilla gestaan.
Fotograaf Ap Quist uit Bodegraven heeft afgelopen week dubbel in de spotlights bij Parkvilla gestaan. Foto: Parkvilla

ALPHEN AAN DEN RIJN- Fotograaf Ap Quist uit Bodegraven heeft afgelopen week dubbel in de spotlights bij Parkvilla gestaan. Op zondag 28 november om 15.00 uur was er de voorstelling Face Stories samen met de band Apassie en sinds donderdag tot 6 januari hangt er een foto-expositie van zijn hand in de foyer. Schoonheid van vergankelijkheid neemt in zijn foto’s een behoorlijke plaats in.

De theatervoorstelling kan het best worden omschreven als muzikale fotoshow, waarbij beeld van Quist, muziek en zang een eenheid vormen. Het zijn flarden of stukjes uit iemands leven. Ieder gewoon mens blijkt toch uniek en bijzonder te zijn. De verhalen zijn ontdekkend en ontroerend. Ook zijn er een aantal nummers waarin Quist de muziek als leidraad heeft genomen en daarbij beelden heeft gemaakt die passen binnen ‘Face Stories.’

Expositie

Quist is autodidact en begon als hobby te fotograferen. Het bleek verslavend en werd een passie. “Vele jaren heb ik de werkelijkheid zo mooi mogelijk willen vastleggen. Naarmate ik ouder word, wil ik meer creëren en minder vastleggen. Ik knip stukjes uit de werkelijkheid en vergroot die uit en kies daarbij het juiste afdrukmateriaal om mijn boodschap zo goed mogelijk over te dragen. Mijn camera gebruik ik dan bij wijze van spreken meer als penseel dan een stuk techniek om de perfectie vast te leggen. Als ik oude roestige voorwerpen, of verweerde materialen zie, waar de erosie en scheuren een nieuwe weg inslaan, probeer ik dit op unieke en aparte wijze op te slaan.”

Puurheid

Kenmerkend voor zijn werk is puurheid, less is more en detaillering. Bij ‘Ap-art’ foto’s komt er geen fotoshop aan te pas. Wel maakt Quist gebruik van fotosoftware om contrast/lichten/scherpte en textuur bij te sturen om de essentie van zijn foto’s optimaal weer te geven.

Selectie

Quist: “Op deze expositie in Parkvilla heb ik een selectie gemaakt van werk waar licht en donker centraal staat. Ik houd van het grote contrast tussen donker en licht. Emotie en passie vastleggen van niet voor de hand liggende vaak doorleefde onderwerpen is mijn doel.”

Parkvilla is gevestigd aan de Cornelis Geellaan 2.