Gratis parkeren: “Dossier is nog niet van tafel”

Nieuws
VOA-voorzitter Elles in 't Veld heeft het nog niet opgegeven: "Kans dat de motie opnieuw ter stemming wordt gebracht"
VOA-voorzitter Elles in 't Veld heeft het nog niet opgegeven: "Kans dat de motie opnieuw ter stemming wordt gebracht" Foto: Morvenna Goudkade

ALPHEN – De spanning was om te snijden, afgelopen donderdag in de gemeenteraad. Zou het voorstel voor gratis parkeren in het Alphense centrum het halen? De stemming nam echter een bizarre wending, toen bleek dat raadslid Hans van Kuijk per ongeluk tegen had gestemd in plaats van voor. Hierdoor werd de motie verworpen. VOA-voorzitter Elles in ’t Veld baalt, maar blijft strijdlustig: “Dit dossier is nog niet van tafel.”

Morvenna Goudkade

De VOA-voorvrouw had flink wat tijd gestoken in het parkeerplan. Na een uitgebreide lobby leek er een meerderheid in de raad het plan te steunen. Een ingediende motie leek op voldoende steun te kunnen regelen. Maar dat ging dus mis. 

We hebben nog raadsvergadering 16 december

“We hadden er kunnen zijn”, blikt In ’t Veld terug op de bewuste raadsvergadering. De verkeerde stem van SGP-er Van Kuijk bleek echter cruciaal. Daardoor ontstond een meerderheid van 18 tegenstemmers en 17 voorstemmers. Als Van Kuijk wel voor had gestemd, wat hij wilde doen zoals hij direct liet optekenen, was de motie wel aangenomen en was het gratis parkeren een feit geweest. 

De VOA-voorvrouw had van het parkeeronderwerp een persoonlijk item gemaakt. Bij haar aantreden, in september 2020, gaf ze aan zich sterk te willen maken voor gratis parkeren. En dat binnen een jaar te willen realiseren. Dat leek met een kleine verlenging van twee maanden te gaan lukken, maar is nu dus van de baan. Maar In ’t Veld geeft het nog niet op: “Ik baal ervan, het is zuur dat het nu niet is gelukt. Maar we hebben 16 december nog, dan is er weer een raadsvergadering. Het gratis parkeren zou op 1 januari ingaan. Dus we hebben nog een kans, als het gratis parkeren opnieuw ter stemming komt.”

Winkeliers en horeca in het stadshart zijn erg teleurgesteld

De gemeenteraad was verdeeld over het plan. De motie werd gesteund door Nieuw Elan, CDA en CU, onder de tegenstemmers waren D66, GroenLinks, VVD en, hoewel onbedoeld SGP. Het parkeerplan houdt in dat je in de parkeergarages in het centrum de eerste anderhalf uur niet hoeft te betalen. Op straat moet je nog wel betalen: dat tarief stijgt van 1,90 euro naar 2,50 euro per uur. Bedoeling is dat de capaciteit van de parkeergarages beter benut wordt en dat de straten niet meer vol met ‘blik’ staan, omdat mensen kiezen voor de gratis garage. 

Het gratis parkeren in de parkeergarages wordt door de hogere straattarieven niet gecompenseerd, daarvoor zou er een verhoging komen van de onroerendezaakbelasting voor bedrijven. Iets waar tegenstemmende partijen het niet mee eens zijn, omdat dit ook bedrijven betreft die elders in de gemeente zijn gevestigd. Voorstanders zien echter vooral de voordelen voor de economie. Alphen is voor inwoners uit de eigen gemeente en daarbuiten aantrekkelijker om te winkelen. Steden in de regio die gratis parkeren aanbieden, zoals Zoetermeer, trekken veel bezoekers en Alphen mag niet achterblijven, zo wordt geredeneerd. Ook zouden winkelgebieden met gratis parkeren interessant zijn voor winkelketens om zich te vestigen 

Marc Krimpenfort, centrummanager in Alphen, laat weten dat winkeliers en horeca-eigenaren in het stadshart ‘erg teleurgesteld’ zijn. Zelf is hij ook niet blij. “We hebben er alles aan gedaan Stichting Centrummanagement, de VOA en andere partijen. Overal rekening mee gehouden, maar die commotie van donderdag hadden we niet voorzien. We hopen dat zo snel mogelijk een nieuwe motie ingebracht zal worden en dat er dan alsnog een meerderheid is.”