Mondkapjes op? “Wij willen de juf beschermen”

Nieuws
Mirthe en Jurre (allebei 10) zetten hun mondkapje op als juf Mirjam hen komt helpen. De leerlingen van groep 7 van De Akker in Boskoop bedachten dit om hun juf te beschermen.
Mirthe en Jurre (allebei 10) zetten hun mondkapje op als juf Mirjam hen komt helpen. De leerlingen van groep 7 van De Akker in Boskoop bedachten dit om hun juf te beschermen. Foto: Morvenna Goudkade

REGIO - De scholen mogen openblijven, tot grote opluchting van veel schoolbesturen, leerkrachten, ouders en kinderen. Er gelden wel extra maatregelen, zoals mondkapjes in de gangen, vanaf groep 6. Op basisschool De Akker in Boskoop kwamen kinderen met het voorstel om ook in de klas regelmatig het kapje op te zetten. “Wij willen de juf beschermen.”

Morvenna Goudkade

Juf Mirjam Korthout geeft als inval-leerkracht les aan groep 7 van de Boskoopse basisschool. Ook daar dragen kinderen sinds maandag een mondkapje als ze rondlopen door de school. De juf behoort tot een hoge risicogroep voor corona, zo blijkt. “Ik heb het daar eerder niet over gehad, maar ik moet wel extra voorzichtig zijn”, zegt de leerkracht. “Ook op school let ik goed op, door vaak te ventileren in de klas en door me steeds aan de maatregelen te houden.”

Trots op de leerlingen en de ouders

Ze gaf vanmorgen uitleg over het dragen van een mondkapje, hoe zet je zo’n ding goed op? “Toen zeiden de kinderen spontaan: juf, zullen wij ook een mondkapje opzetten in de klas, als u vlakbij ons moet zijn? Dat is veiliger toch?”

Ze is er heel blij mee, bekent Korthout. “Net als iedereen wil ik ook graag gezond blijven. En mijn werk blijven doen. Ik vind het heel fijn dat de kinderen hebben aangeboden om een beetje extra op me te letten. Dat is heel lief. Samen kunnen wij dit aanpakken, we hebben elkaar nodig.”

Bij vriendinnen weet ik meteen dat ze het zijn

Schooldirecteur Martine Schonenberg is trots, zegt ze. “Trots op de leerlingen én op de ouders. We moeten het samen doen. Na de persconferentie van vrijdagavond, hebben wij in het weekend informatie gekregen van de PO-Raad, dat is de sector-organisatie voor het primair onderwijs. Daarbij hoort het dringend advies voor het dragen van een mondkapje, voor de kinderen van groep 6, 7 en 8, bij het rondlopen door school. Wij hebben daarop de ouders per mail geïnformeerd. We hebben uitgelegd dat het mondkapje niet verplicht is, maar dat we het graag gebruiken om elkaar te beschermen.” Maandagochtend had nagenoeg iedereen al een mondkapje op, vertelt de directeur. “Een paar kinderen waren hem vergeten, maar bij de conciërge liggen extra kapjes. We hebben meteen voor alle kinderen ook een wasbaar mondkapje besteld. Dat is wat duurzamer dan de wegwerpkapjes.” Drie vriendinnen in groep 7, Steffi en Mirthe (allebei 10) en Dewi (9), hebben zelf al mondkapjes gemaakt, vertellen ze. “Mogen we die ook op naar school?”

Sommige kinderen vinden het ‘een beetje wennen’. Je ziet soms niet wie iemand is. Hoewel? “Bij mijn vriendinnen weet ik meteen dat ze het zijn”, roept Steffi. De juf herkent ook iedereen, zegt ze. “Ik zie het aan jullie haar en aan jullie ogen.”

Schooldirecteur Schonenberg benadrukt het belang van goede communicatie tussen school en ouders. “Ik vind het belangrijk dat ouders actief betrokken zijn bij wat er speelt op school. Dat gaat ook voor wat te doen bij zieke leerkrachten, quarantainegroepen en thuisonderwijs. Door steeds met elkaar contact te hebben, krijg je meer begrip voor elkaar. Ik wil de ouders dan ook bedanken voor de samenwerking, ook nu weer met de mondkapjes.”

Ondanks alles staat ze er positief in, zegt Schonenberg. “Ik ben dankbaar dat we als school open mogen blijven en dit met elkaar kunnen doen. We doen het samen en dat zorgt toch ook voor verbinding.” 

In de klas loopt juf Mirjam even langs bij leerlingen Mirthe en Jurre, die meteen hun mondkapje opzetten. Trots: “Zo kunnen wij de juf beschermen.”