Centrum van Boskoop is als een sprookje van licht

Nieuws
Lichtslingers zorgen voor een betoverende sfeer, zoals hier in de Burgemeester Colijnstraat.
Lichtslingers zorgen voor een betoverende sfeer, zoals hier in de Burgemeester Colijnstraat. Foto: Morvenna Goudkade

BOSKOOP – Het is een sprookje van licht. Duizenden lampjes in het donker geven het Boskoopse dorpscentrum een feeërieke aanblik. Sinds eind vorige week zijn tientallen bomen versierd en ook nog diverse kerstbomen geplaatst. Het resultaat is ‘sprookjesachtig mooi’, vindt ook Marina van der Hoeven, van Stichting Centrum Boskoop.

Morvenna Goudkade 

Van je fiets stappen en als betoverd om je heen kijken: dat effect heeft de nieuwe kerstverlichting in de Boskoopse dorpskern. Van der Hoeven heeft al heel veel reacties gekregen “Allemaal loftuitingen, iedereen vindt het geweldig, heel sfeervol”, zegt de onderneemster. Behalve dat ze bestuurslid is bij Stichting Centrum Boskoop en bij de winkeliersvereniging, runt ze ook een natuurmarkt in het dorpscentrum. 

De oude kerstbogen waren versleten, we wilden dus iets anders

Het is voor het eerst dat het de winterverlichting op deze manier is uitgevoerd, vertelt Van der Hoeven. “De afgelopen 20-25 jaar zijn steeds dezelfde kerstbogen gebruikt, die zijn steeds weer opgelapt en opgeknapt, maar waren nu toch echt versleten. De constructie was ook niet meer betrouwbaar bij harde wind. We wilden dus iets anders.”

Het straalt rust en harmonie uit en draagt bij aan sociale veiligheid

Er is voortgeborduurd op het idee van versierde kerstbomen, zegt het bestuurslid. “Er zijn vier kerstbomen geplaatst, maar verder zijn alle bomen in het winkelgebied versierd met lichtslingers. Dat geeft een prachtig effect.”

Het project is betaald vanuit de BIZ-regeling, de Bedrijven Investerings Zone, legt ze uit. “Die is in 2011 van start gegaan. Het is een landelijke regeling, die gemeentes uitvoeren. Winkeliers, horeca en dienstsverleners in een winkelgebied betalen dan een bijdrage ten behoeve van activiteiten en aankleding in een winkelgebied. In Boskoop wordt vanuit de BIZ de Sinterklaasintocht betaald, een deel van de algemene kosten van de Braderie, de plantenbakken in het centrum en de winterverlichting.” De BIZ wordt door de gemeente bij de betrokken ondernemers in rekening gebracht. De gelden worden vervolgens beheerd door een stichting, in dit geval Stichting Centrum Boskoop. “We zien wel dat niet iedereen die hier is gevestigd, meedoet aan de BIZ”, zegt Van der Hoeven. “Daarom willen we volgend jaar graag het model gaan volgen zoals in het Alphense stadshart. Daar wordt de BIZ tegenwoordig in rekening gebracht aan de pandeigenaren en daar blijkt de bereidheid om mee te doen groter.” 

Dat de dorpskern er nu zo sfeervol bijligt, is ook dankzij sponsoren, zo blijkt. “Taaf Rosbergen van GROEN-direkt heeft de helft van de lichtsnoeren gesponsord en de gemeente Alphen heeft drie kerstbomen aangeboden. De vierde kerstboom is aangeboden door de winkeliersvereniging.”

In deze coronatijd, met gedeeltelijke lockdown, hebben veel mensen een korter lontje, door zorgen en frustratie. Van der Hoeven hoopt dat het sfeervolle centrum hier wat tegenwicht aan kan bieden. In elk geval tijdens het boodschappen doen. 

“Het straalt een bepaalde rust en harmonie uit. Mensen hebben daar misschien baat bij. Ook denk ik dat het kan bijdragen aan sociale veiligheid. Het is de bedoeling dat de sfeerverlichting de hele nacht aanblijft. Het is Ledverlichting dus duurzaam, maar doordat er meer licht is op straat, is het ook veiliger”