Gemeente gaat door met Tom in de buurt

Nieuws
“We willen nog beter aansluiten bij de behoeften van de burgers”, vertelt wethouder Han de Jager.
“We willen nog beter aansluiten bij de behoeften van de burgers”, vertelt wethouder Han de Jager. Foto: Joost Mooij

ALPHEN AAN DEN RIJN – Het contract van de gemeente Alphen aan den Rijn met Tom in de buurt loopt op 31 december af, maar krijgt per 1 januari 2022 een vervolg. “Zowel de gemeente als Tom in de buurt en Participe hebben de nodige ervaring opgedaan met een nieuwe werkwijze in het sociaal domein en die ervaring gaat niet verloren”, zegt wethouder Han de Jager (70), die onder meer zorg en welzijn in zijn portefeuille heeft . “In grote lijnen gaan we op dezelfde voet verder.”

Rijk Huisman

Onder de naam TOM in de buurt gingen in 2015 acht zorg- en welzijnspartijen met elkaar in zee. TOM staat voor Talent, Ondersteuning en Meedoen. Met elkaar hebben deze organisaties alle expertise die nodig is voor begeleiding en dagbesteding van onze inwoners. 

Gemiva-SVG Groep en Ipse de Bruggen Maatwerk voor de uitvoering van de gehandicaptenzorg voor mensen in de thuissituatie, maatschappelijk werk bleef in handen van Kwadraad. Kwintes en De Binnenvest namen de geestelijke gezondheidszorg en maatschappelijke opvang voor hun rekening. Participe was verantwoordelijk voor welzijn. ActiVite en WIJdezorg zijn gespecialiseerd in ouderenzorg en dementie. 

Veranderingen

Met uitzondering van WIJdezorg blijven professionals van deze organisaties elkaar in teamverband versterken; wel is er een aantal veranderingen. “We willen nog beter aansluiten bij de behoeften van de burgers”, vertelt Han de Jager. “Wie een verzoek heeft voor een van de diensten van de Wmo kan rechtstreeks contact opnemen met Tom in de buurt, in plaats van de route via het Serviceplein op het gemeentehuis. Denk aan huishoudelijke hulp, een rolstoel of een traplift. Als je je afvraagt hoe je zo’n verzoek moet inkleden, kun je altijd eerst even langs gaan bij een van de vele buurthuizen waar Tom in de buurt aanwezig is. Daar kan een beroepskracht je verder helpen. Overigens is op de website van de gemeente en van Tom in de buurt ook de nodige informatie te vinden.” 

Verbetering

De ervaring van de afgelopen jaren heeft geleerd dat de samenwerking tussen de verschillende organisaties binnen het sociaal domein nog kan worden verbeterd. “Dat geldt ook voor de samenwerking met externe organisaties, zoals zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid.” 

De ondersteuning van vrijwilligersorganisaties gaat over van Tom in de buurt naar Participe. 

Het gemeentebestuur heeft mantelzorgers hoog in het vaandel staan

Vanaf 2022 kunnen verenigingen en vrijwilligersorganisaties voor informatie en advies over vrijwilligerswerk terecht bij het ‘Vrijwilligerspunt Informatie en Advies’, kortweg VIA. Participe is sinds 1 juli j.l. deze overgang al aan het voorbereiden. “Dit doen wij door verenigingen en vrijwilligersorganisaties actief te informeren en hierbij te betrekken. Onder meer door hen te vragen naar hun behoefte aan informatie en advies”, lichten Saskia Posthuma en Bianca Poelstra namens Participe toe. “Vragen die daarbij spelen zijn bijvoorbeeld: “Hoe wilt u als organisatie worden ondersteund? Aan welke kennis en informatie heeft u behoefte? Welke trends en ontwikkelingen ziet u waarop wij moeten inspelen?” Op basis van de opgehaalde informatie maakt Participe een ondersteuningsaanbod dat aansluit op de wensen en behoeften van de bevraagde verenigingen en vrijwilligersorganisaties.

Mantelzorgcompliment

Het gemeentebestuur heeft mantelzorgers hoog in het vaandel staan. De gemeente Alphen aan den Rijn koos er in 2015 voor het mantelzorgcompliment van € 200,00 per mantelzorger voort te zetten. Op de vraag waar zij dit aan te danken hebben, heeft de wethouder een kort maar duidelijk antwoord: “Als gemeente waarderen wij de inzet van mantelzorgers.”