‘Dat je gasten genieten, daar doe je het voor’

Nieuws
Dillon van Houten (22, li) en Martin Blonk (21) zijn enthousiast over het horecavak, ondanks alle coronaperikelen.
Dillon van Houten (22, li) en Martin Blonk (21) zijn enthousiast over het horecavak, ondanks alle coronaperikelen. Foto: Morvenna Goudkade

HAZERSWOUDE/ALPHEN – De horeca heeft het door corona zwaar te verduren. Maar wie nu denkt dat dit jongeren afschrikt, heeft het mis. Martin Blonk (21) uit Hazerswoude-Dorp en Dillon van Houten (22) uit Alphen zijn beste vrienden, werken allebei in de horeca en willen niets liever dan samen een eigen lunchroom beginnen. 

Morvenna Goudkade

De vrienden kennen elkaar vanaf de eerste klas van de middelbare school en gingen later ook samen naar het mbo. De interesse voor de horeca was er al op jonge leeftijd. Dillon had op zijn dertiende al een bijbaantje bij Van der Valk in Avifauna, Martin vanaf zijn vijftiende bij Restaurant ’t Haasje in Hazerswoude-Rijndijk. 

Later willen wij onze een eigen lunchroom beginnen: D&M

Waarom de horeca? Ze hebben allebei hun eigen insteek, zo is duidelijk. Dillon: “Koken is mijn ding. Dat wist ik al op de middelbare school. Ik ben naar het mbo gegaan voor de opleiding zelfstandig werkend kok. Ik heb op allerlei plekken ervaring opgedaan en werk nu als chef bij La Cubanita in Alphen.” Martin ontdekte dat hij het liefst als gastheer werkt. “Ik heb bijbaantjes gehad als afwashulp en keukenhulp, maar mijn favoriete plek is bij de gasten. Ik heb stage gelopen bij De Gelaarsde Kat in Alphen en bij ‘t Haasje, daar ben ik nu vaste medewerker in de bediening.” Dillon: “Als we op school in tweetallen les hadden, ging ik koken en Martin alles klaarzetten en uitserveren; onze voorkeur was heel duidelijk, haha.”

Dat de horeca veel te verduren heeft gehad door de coronacrisis, dat hebben ze gemerkt. “Ik weet nog het begin van de eerste lockdown”, blikt Martin terug. “Om half zes op zondag hoorden we dat we om zes uur dicht moesten. De gasten zaten net aan tafel of waren onderweg.” Dillon weet het ook nog goed. “Nee, we hebben de gasten niet weggestuurd. Dat vond ik niet kunnen.”

Sinds maart vorig jaar is het een afwisseling van lockdowns, gedeeltelijke openstelling met meer of minder maatregelen en nu dus een avondlockdown. “We zijn weer volop bezig met afhalen en bezorgen”, zegt Dillon. “Ja, dat vraagt een andere manier van koken. In het begin moest ik echt uitproberen wat wel of niet kon: de pasta met gamba’s kon dus niet, die gamba’s werden rubber.”

Martin is bij ’t Haasje zelf vaak aan het bezorgen. “We zijn nu van diner overgestapt op lunch, maar we bezorgen ook heel veel.” Alle maatregelen ten spijt, het horecavak vinden ze nog steeds geweldig. Martin geniet van het omgaan met de gasten, zegt hij. “Ik wil een goede sfeer, goed eten en het mensen naar hun zin maken. Daar haal ik veel voldoening uit.” Dillon komt af en toe zijn keuken uit om een praatje te maken met de gasten. “Als je dan hoort dat ze het lekker vinden en heerlijk zitten te eten, dan doet je dat echt goed. Dat je gasten genieten, daar doe je het voor.” 

De vrienden delen de passie voor horeca en hebben een gezamenlijke droom, vertellen ze. “Wij willen later onze eigen lunchroom en restaurant beginnen. Ons eigen ding doen. Een wat luxere zaak, loungesfeertje.” Natuurlijk wordt Dillon dan de chef en Martin de gastheer. De naam hebben ze ook al: D&M. 

Zelf gaan ze ook graag uit eten. “Om bij te praten en te kijken hoe het ergens anders gaat”, zegt Dillon, “Of ik dan als professional naar het eten kijk? Nou, ik zie het wel natuurlijk. Een keer was de entrecote tegen de richting in gesneden, dan wordt het vlees taai.” Martin ziet het ook meteen als de bediening aan de verkeerde kant uitserveert.

En voor nu? “Nooit opgeven en lekker doorgaan met de horeca.”

Dit is de rubriek Rosarium Gesprekken, deel 366