Ook oliebollen bakken? Thuisbakker Mike geeft tips!

Nieuws
Thuisbakker Mike Verweij gaat op Oudjaar zijn eigen oliebollen bakken, inmidddels een traditie.
Thuisbakker Mike Verweij gaat op Oudjaar zijn eigen oliebollen bakken, inmidddels een traditie. (Foto:`Morvenna Goudkade)

REGIO –Het is weer tijd voor oliebollen. En niet alleen bij de oliebollenkraam of de oliebollenbakker. Sinds de coronacrisis is thuisbakken populairder dan ooit. Naar verwachting stort een recordaantal thuisbakkers zich in deze lockdown op de huisgemaakte oliebol. Ervaren thuisbakker Mike Verweij uit Boskoop (51) geeft tips.

Morvenna Goudkade 

We willen onze eigen oliebollen, naar eigen smaak, en dat kan alle kanten op: van vegan tot volkoren, van glutenvrij tot exotisch. Gezonde oliebollen of juist lekker ouderwets. Mike Verweij weet er alles van, de Boskoper bakt al jarenlang oliebollen met Oudjaar. Normaal maakt hij daar ook een gezellig feestje van: met partytent voor de deur, kratjes bier en flesjes wijn, zoon Mels als dj en familie en vrienden die allemaal langskomen en lekker blijven hangen bij de oliebollen.

Bakken ga ik, al zijn het geen 800 oliebollen- Mike Verweij

“Dat gaat nu even niet”, zegt de thuisbakker, dit keer in de achtertuin. “Het wordt nu een bescheiden gebeuren, ik bak deze keer voor familie en wat buren en zo. En geen happening in de voortuin, ik hou het bakken besloten in de achtertuin.”

Dat is meteen zijn eerste tip: bak buiten of onder een afdakje, doe het niet in huis. “Vroeger bij ons thuis deed mijn vader dat wel. Het hele huis rook als een oudhollandse gebakskraam en alles was vettig. Ik heb de oliebollenpan en de vergiet van mijn vader geërfd, maar het bakken doe ik buitenshuis.” 

Beignets met appel, maar ook met banaan

Als Magic Mike’s Oliebollenschuurtje is hij zelfs te vinden op Google Maps. “Ja, dat was nog wel een klus, maar het is gelukt, ik sta erop”, zegt hij lachend. 

Maak het bakken gezellig met familie

Al wordt het thuisbakken deze keer een sobere aangelegenheid, Verweij pakt het wel grondig aan. “Kijk, vorig jaar heb ik helemaal niet gebakken, toen zaten we ook in een lockdown. Maar nu heb ik er zoveel zin in, dus bakken ga ik. Al zijn het geen 800 oliebollen, zoals ik gewend was.”

Amaretto

Hij heeft de spullen al ingeslagen: Koopmans oliebollenmix, krenten, rozijnen, appels, bananen, ananas, amaretto. Dat is zijn tweede tip: week de krenten in amaretto, geweldig voor de smaak, vindt de hobbybakker. 

Hij maakt ook beignets, en niet alleen met appel. “Nee, ik vind het leuk om ook bananenbeignets en ananasbeignets te maken. Je kan van alles verzinnen, gebruik je eigen creativiteit. Mijn derde tip.”

Naast goede pannen en de benodigde ingrediënten, zijn vierde tip, zijn er nog een paar adviezen van de thuisbakker. “Trek oude kleren aan tijdens het bakken, ga niet in je goeie kloffie staan. Dek je tuintegels af, want gemorste olie gaat er niet meer uit. En doe na afloop de afgekoelde olie terug in de flessen, met een trechter. Die flessen lever je dan in bij de milieustraat.”

Met elkaar

Ten slotte, je kunt er voor kiezen om in je eentje te gaan bakken, maar Mike doet het liever met elkaar, vertelt hij. 

‘”Een beetje hulp bij de bereiding is fijn. Zo helpt mijn dochter Pam altijd met het maken van beslag. Zoon Mels zorgt voor de muziek en zoon Jip voor een drankje op zijn tijd, En Ilonka, mijn vrouw, mag natuurlijk ook niet ontbreken. Dus dat is mijn laatste tip: maak er een gezellig familiegebeuren van.”