Alphense Alex heeft kans om Nederlands kampioen poker te worden

Nieuws
Alex van der Linden uit Alphen aan den Rijn maakt kans om poker kampioen van Nederland te worden.
Alex van der Linden uit Alphen aan den Rijn maakt kans om poker kampioen van Nederland te worden. Foto: Alex van der Linden

ALPHEN AAN DEN RIJN- De Alphense Alex van der Linden (54) gaat naar de finale van het Open Nederlands Kampioenschap (ONK) poker, nadat hij de online voorronde van de plaats Garderen heeft gewonnen. Vorig jaar schopte hij het ook al naar de finales en werd hij 14de van alle Nederlandse pokeraars. Zijn doel is om deel uit te maken van het ONK poker team. Dat team bestaat uit pokerspelers die gesponsord grote internationale toernooien spelen.

Kay van den Ende 

Alex had twee jaar geleden niet verwacht dat hij pokerfinales zou spelen. De eigenaar van restaurant De Lelie aan de rand van Kerk en Zanen is eigenlijk pas twee jaar met pokeren bezig. “Mijn schoonzoon Sander speelde online poker en vroeg mij of ik een keer mee wilde kijken en spelen. Daarvoor had ik het nog nooit gespeeld”, vertelt Alex die al zijn hele leven in Alphen aan den Rijn woont. Nu is het pokeren een echte familiebezigheid en speelt hij veel met zijn vrouw Bianca, zijn zoon Gert Jan en zijn schoonzoon Sander. “Aan het begin hield ik altijd een blaadje naast mijn computer, omdat ik nog niet wist wat alles was. Daar ben ik soms wel mee gepest.”  

Online

Het ONK poker organiseert in een seizoen ongeveer 300 poker toernooien. Iedereen vanaf 18 jaar kan zich inschrijven voor de (online) voorrondes. Via de voorrondes kan men zich kwalificeren voor de kwart finales, halve finales en finale. Aan elke voorronde zit een plaats verbonden. De Texas Hold ‘ Em is de variant die bij het kampioenschap wordt gespeeld. Dit seizoen waren de meeste voorrondes en toernooien allemaal online. “Ik heb bijna alleen maar online poker gespeeld. Het online spelen is minder gezellig dan live spelen, maar met mijn werk is het voor mij makkelijker. Zo kan ik bijvoorbeeld even snel naar de wc. Ik heb wel een paar keer live poker gespeeld en toen vond ik het wel heel erg leuk om echt te zien tegen wie je speelt”, vertelt Alex. 

We proberen elk jaar met elkaar in de finale te staan, dat is echt ons doel

Zijn speelwijze is om risico’s te nemen en verassend te zijn. “Ik probeer echt te spelen voor de kaarten die op tafel liggen. Bluffen doe ik echt bijna nooit, ik houd daar niet zo van.” 

Trainen

 Alex pokert 3 tot vier keer in de week. “Ik doe het vooral met mijn familie en omdat ik het erg leuk vind. We proberen elk jaar met elkaar in de finale te staan, dat is ons doel. Vorig jaar was ons dat bijna gelukt. Ik speel ook bij pokeren.nl en om beter te worden in mijn spel heb ik een abonnement bij pokerstudie.nl. Dat is een online platform waarbij een coach je 1 op 1 helpt met het verder ontwikkelen van je spel. Je hebt workshops en je wordt over de laatste nieuwtjes die er op pokergebied zijn op de hoogte gehouden.” 

Bij Alex en het kampioenschap gaat het spel niet om het geld, maar om de eer. “Ze proberen het poker uit het wereldje te krijgen waar iedereen denkt dat het alleen maar om gokken en geld gaat. Als je in een casino speelt gaat het om geld, maar bij het ONK poker niet.” 

Ik hoop dat ik Alphen gek van poker kan maken

Finale

De finales van het kampioenschap vinden plaats op zaterdag 9 en zondag 10 juli. Iedereen die na dag 1 nog in het toernooi zit, gaat door naar de alles beslissende dag 2 waar de kampioen wordt gekroond. “Ik hoop wel dat ik Alphen aan den Rijn gek van poker kan maken”, aldus Alex.

Meer informatie over pokeren of de toernooien? Kijk op https://www.onkpoker.nl.